HPV-vaccination

Opdateret 22. maj 2017

Vaccination mod humant papillomavirus (HPV) mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft og indgår som en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark.  

Læs mere om livmoderhalskræft og HPV på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Læs spørgsmål og svar om HPV vaccination på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

HPV-vaccination i det danske børnevaccinationsprogram

Sundhedsstyrelsen anbefaler Sundheds- og ældreministeren, hvilke sygdomme der bør vaccineres imod i børnevaccinationsprogrammet.

Sundheds- og ældreministeren fastsætter regler for, hvilke sygdomme der skal tilbydes gratis vaccination imod, og hvem der er omfattet af tilbuddet. HPV-vaccination har siden 2009 været en del af børnevaccinationsprogrammet og tilbydes til piger i 12-års alderen.

Statens Serum Institut sikrer forsyning af vacciner i Danmark. Statens Serum Institut er også ansvarlig for at opgøre og følge tilslutning til børnevaccinationsprogrammet.

HPV-vaccinerne, der indgår i børnevaccinationsprogrammet, er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og Lægemiddelstyrelsen samarbejder med EMA om overvågning af sikkerheden ved vaccinerne. 

HPV-vaccinationer kan gives af alle læger, der har ret til selvstændigt virke, eller enhver der udfører vaccination på vegne af en sådan. Typisk finder vaccination sted hos den praktiserende læge.

HPV-vaccination og bivirkninger

Lægemiddelstyrelsen overvåger sikkerheden ved HPV-vaccinerne i tæt samarbejde med det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Du kan læse mere om Lægemiddelstyrelsens overvågning af bivirkninger.

Hvis du vil indberette en bivirkning, kan du gøre det på meldenbivirkning.dk.

Læs mere om HPV-vaccinerne i Faktaark om HPV-vaccination og formodede bivirkninger (opdateret maj 2017)

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden.