Pas på forfalsket medicin

8. juni 2016

8. juni er verdens Anti-piratkopieringsdag. Lægemiddelstyrelsen deltager i kampagnen for at gøre opmærksom på problemet med ulovligt salg af forfalsket medicin.

Kosmetik, medicin, tøj og gadgets til spotpris. Mange fristelser venter forude for ferierejsende danskere. Men fylder man rejsekufferten op med kopivarer, risikerer man sit helbred, og man risikerer også at støtte kriminelle organisationer lyder advarslen fra 12 danske myndigheder – heriblandt Lægemiddelstyrelsen i anledning af Anti-piratkopieringsdagen den 8. juni.

”Hvis man er ude at rejse og får brug for medicin, er det vigtigt, at man for sin egen sikkerheds skyld, kun køber medicinen hos forhandlere, der er godkendt til at sælge medicin i det pågældende land. Det kan måske være svært at gennemskue i udlandet, så vores råd er, at man kontakter sit rejseforsikringsselskab og derigennem bliver guidet til lægehjælp og medicinkøb i udlandet, ” siger Karen Juul Jensen fra Lægemiddelstyrelsen.

Problemet med kopivarer er massivt, og markedet vokser støt. Alt kan i dag kopieres, lyder advarslen i en ny rapport fra OECD og EUIPO. Hvor det tidligere typisk var luksusprodukter, som ure og tasker, der blev kopieret, sker der nu forfalskning af alt fra kosmetik, sko, parfumer, medicin, alkohol og madvarer til maskiner og reservedele. Handlen med kopivarer er ofte mere indbringende for kriminelle end selv salg af hård narkotika, viser Europol-rapport.

Ulovligt salg på nettet

I forhold til medicin foregår en meget stor del af handlen med forfalsket medicin via internettet.

”Mange ulovlige hjemmesider er ganske godt lavet og ser umiddelbart ægte ud. Og det bestilte produkt, som man efterfølgende får i hænderne, kan også se professionelt ud. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er sikkert at indtage. Der er store risici forbundet med at tage medicin, der er lavet under ukontrollerede forhold, hvor der f.eks. ikke er styr på, hvor meget hver pille indeholder at det virksomme stof”, siger Karen Juul Jensen, der påpeger, at der i Asien eksempelvis er set eksempler på medicin fremstillet i cementblandere.

”Fra Lægemiddelstyrelsens side kan vi kun anbefale, at man køber sin medicin på apoteket eller hos godkendte onlineforhandlere”, siger Karen Juul Jensen. 

Tjekliste til at undgå at købe forfalsket medicin:

  1. Er salgsstedet usædvanligt?

  2. Er prisen mistænkelig lav?

  3. Er emballage, tekst eller billeder af dårlig kvalitet?

  4. Hvis du køber medicin på nettet.
    Tjek at forhandleren er på lægemiddelmyndighedernes liste over godkendte forhandlere.
    Alle lande i EU/EØS er med i ordningen.

Læs mere

Læs mere om den danske kampagne i anledning af Anti-piratkopieringsdagen på www.stoppiratkopiering.dk.

Medarbejdere fra Lægemiddelstyrelsen undersøger mulig forfalsket medicin

Download i høj opløsning (jpg-format)

Fotograf: Jesper Ludvigsen

Stine Gregers Hørsøe og Sine Thagaard Johansen, der er hhv. jurist og farmaceutstuderende medhjælp i Lægemiddelstyrelsen, kontrollerer regelmæssigt forsendelser med medicin hos SKAT i lufthavnen. Ulovlig indført medicin bliver tilbageholdt, og borgeren der har indført medicinen bliver kontaktet.