Regler for tilknytning i forbindelse med deltagelse i paneldebatter

11. maj 2017, Opdateret 22. februar 2024

Læs her hvilke regler, der gælder når læger, sygeplejersker, tandlæger, apotekere og behandlerfarmaceuter deltager i paneldebatter, som industrien er involveret i. Reglerne er blandt andet relevante for sundhedspersoner, der deltager i paneldebatter på Folkemødet på Bornholm denne sommer.Deltager du som sundhedsperson i en offentlig paneldebat, arrangeret af en lægemiddel- eller medicovirksomhed, eller modtager du honorar fra en virksomhed for din deltagelse i en debat, skal du forudgående for din deltagelse anmelde din tilknytning til Lægemiddelstyrelsen.

Deltager du som sundhedsperson i en offentlig paneldebat, arrangeret af en lægemiddel- eller medicovirksomhed, eller modtager du honorar fra en virksomhed for din deltagelse i en debat, skal du forudgående for din deltagelse anmelde din tilknytning til Lægemiddelstyrelsen.

Læger og tandlæger i klinisk arbejde i Danmark samt apotekere er omfattet af anmeldelsespligten ved tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder samt virksomhed, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål. Sygeplejersker i klinisk arbejde i Danmark er kun omfattet ved tilknytning til medicovirksomheder eller virksomhed, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål. Behandlerfarmaceuter er kun omfattet ved tilknytning til en lægemiddelvirksomhed.

Paneldebatter med offentlig adgang

Deltagelse i paneldebatter med offentlig adgang, der arrangeres af lægemiddelvirksomheder, medicovirksomheder eller virksomhed, der fremstiller, producerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål eller specialforretning (ved læger) om emner af generel sundhedsmæssig karakter, kræver alene en forudgående anmeldelse til Lægemiddelstyrelsen. Det gælder også, hvis virksomheden er medarrangør af paneldebatten – for eksempel sammen med et nyhedsmedie, en patientforening eller en anden organisation eller hvis virksomheden har benyttet et agentur eller en konsulentvirksomhed til at arrangere en paneldebat for sig. 

Du skal også anmelde tilknytning, hvis paneldebatten er arrangeret af et nyhedsmedie, en patientforening eller en anden organisation eller af et agentur/konsulentvirksomhed, og arrangementet støttes økonomisk af en lægemiddelvirksomhed, medicovirksomhed, eller virksomhed, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål eller specialforretning (ved læger), og du som sundhedsperson modtager honorar fra denne virksomhed.

Du anmelder tilknytning via denne formular på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. Vælg tilknytningstypen ”Paneldebat med offentlig adgang" i formularen.

Deltagelse i paneldebatter uden offentlig adgang skal godkendes først

Deltagelse i paneldebatter uden offentlig adgang kræver en forudgående tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen. 

Du ansøger om Lægemiddelstyrelsens tilladelse til tilknytning ved brug af samme formular som ovenfor. Vælg tilknytningstypen ”Paneldebat uden offentlig adgang" og beskriv din tilknytning.

Hvornår skal du ikke foretage dig noget?

Deltager du i et debatarrangement, som en lægemiddelvirksomhed, medicovirksomhed, eller virksomhed, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål eller specialforretning (ved læger) har støttet økonomisk (men ikke er arrangør eller medarrangør af), skal du ikke anmelde tilknytning til virksomheden, medmindre du modtager honorar for din deltagelse og honoraret dækkes af støtten fra virksomheden.

Virksomheden skal gøre dig opmærksom på dine forpligtelser

Lægemiddelvirksomheder, medicovirksomheder eller virksomheder, der fremstiller, importerer eller distribuerer produkter uden et medicinsk formål eller specialforretning (ved læger) skal, når de ved aftale knytter en læge, sygeplejerske (kun medicovirksomheder), tandlæge, apoteker eller behandlerfarmaceut (kun lægemiddelvirksomheder) til virksomheden, informere om de forpligtelser, som sundhedspersonen har over for Lægemiddelstyrelsen. Virksomheden skal informere om anmeldelses- og ansøgningspligten og om, at Lægemiddelstyrelsen offentliggør oplysninger om tilknytningsforholdet på en liste på sin hjemmeside.

Du kan se, om en virksomhed er omfattet på vores liste over tilknytning til virksomheder. Fremgår virksomheden på en eller flere af de fire virksomhedslister, skal virksomheden informere dig om reglerne.

Find mere information om reglerne om tilknytning i de 5 vejledninger på området. Der er en til hver faggruppe (læger, sygeplejersker, tandlæger, apotekere og behandlerfarmaceuter) og en til virksomheder.