Stormøde om lægers ordinationsret

3. februar 2014

Lægers frie ret til at ordinere medicin er under pres. På et stormøde stiller Institut for Rationel Farmakoterapi spørgsmålet, om regler, vejledninger og retningslinjer ved at kvæle lægekunsten og om brug af medicin uden for det godkendte område, off-label, i det hele taget har en berettigelse i sundhedsvæsenet i dag.

Debatdagen tager udgangspunkt i den aktuelle mediedebat om lægers ordination sovepiller til børn og om der er en faglig begrundelse for at bruge mavesårsmedicin til at sætte fødsler i gang. Spørgsmålet er hvor grænserne for den ’frie ordinationsret’ går, og hvor lægerne skal hente deres information?

Hvad er formålet med lange og kostbare processer for at få godkendt indikationer, hvis der alligevel er frit spil for lægerne efter markedsføringen? Mister industrien incitament til udvikling ved udbredt off-label brug? Og hvorfor er det kun lægemiddelindustrien, der kan søge om at få godkendt medicin til specifikke tilstande og sygdomme, og hvordan kan vi systematisk få viden om de indikationer, der ikke blev godkendt?,  lyder spørgsmålene.

Paneldebat

Søren Brostrøm , chef for IRF, vil indlede mødet, hvorefter et panel af inviterede foredragsholdere bidrage til debatten. Karen Reinhold Wøjdemann, næstformand, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi vil give en begrundelse for, hvorfor læger kan være nødt til at bruge medicin off-label for at være gode til deres fag. Svend Hartling, formand, Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin vil diskutere hvorfor det kun er industrien, der kan søge om indikationer, mens Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen vil repræsentere medicinproducenternes syn på sagen. Endelig vil Mads Koch Hansen, formand, Lægeforeningen afslutte med et indlæg set fra de ordinerende lægers bord: ”Er den frie ordinationsret truet?”

Debatdagen finder sted den 4. februar kl. 13.30-16.30 på Hotel Scandic Copenhagen, Vester Søgade 6,1601 København V. 270 deltagere har meldt sig til arrangementet, som er overtegnet.  Journalister kan kontakte Sundhedsstyrelsens pressesekretariat for yderligere information. Sundhedsstyrelsen bringer en opfølgning på stormøde-debatten under nyheder på sst.dk

Link til program

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


...