2. generations p-piller giver lavest risiko for blodpropper

11. september 2015

Der er videnskabelig evidens for, at ældre p-pille-typer, som også kaldes 2. generations p-piller, giver lavere risiko for blodpropper end de nyere typer (3. og 4. generations p-piller).

Sundhedsstyrelsen opfordrer derfor fortsat lægerne til at udskrive 2. generations p-piller frem for de nyere 3. og 4. generations p-piller.

3. og 4. generations p-piller er dog fortsat på markedet, og det er derfor fortsat muligt for kvinder, som ønsker det, at vælge denne type p-piller i samråd med deres læge.

”Mange kvinder trives godt med at bruge 3. og 4. generations p-piller, og hvis de ønsker at fortsætte, er det et valg, vi som Sundhedsstyrelse skal respektere. 3. og 4. generationspiller er godkendt i EU, og de er fortsat på markedet. Det er derfor fuldt lovligt, at lægerne fortsat udskriver 3. og 4. generations p-piller til de kvinder, der ønsker det. Men de skal selvfølgelig være informerede om den viden, vi har, om risikoen ved at bruge 3. og 4. generations p-piller,” siger Line Michan fra Sundhedsstyrelsens enhed for Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr.

Sundhedsstyrelsen ser helst, at så mange kvinder som muligt går tilbage til 2. generations p-piller, og ser man på tallene over forbruget af 2., 3. og 4 generations p-piller har både læger og p-pillebrugere de seneste år været lydhøre over for Sundhedsstyrelsens anbefalinger idet salget af 2. generations p-piller de seneste år langt har overhalet salget af 3. og 4. generations p-piller. 


Salget af p-piller fordelt på generationer (DDD)

Endeligt er det vigtigt, at lægerne undersøger for risikofaktorerne for blodpropper hos kvinder før start af p-piller og med jævne mellemrum efterfølgende. Risikofaktorer kan være forhøjet blodtryk, rygning, arvelige faktorer samt kvindens alder. Kvinderne skal også gøres opmærksom på tidlige symptomer på blodpropper såsom brystsmerter eller åndenød.

Fakta om p-piller*

1. Generations p-piller: Qlaira®
P-pillerne indeholder gestagenerne norethisteron eller dienogest

2. Generations p-piller:  Anastrella®, Cilest®, Ethinylestradiol/levonorgestrel "Copharma", Etnor, Femicept, Loette® 28, Microgyn®, Microstad, Rigevidon.
P-pillerne indeholder gestagenerne norgestrel, levonorgestrel og norgestimat

3. Generations p-piller: Daisynelle®, Denise®, , Femelle, Femigen, Femistad, Gestinyl®, Gestodilat®, Harmonet®, Marvelon®, Mercilon®, Minero, Minulet®, Modina.
P-pillerne indeholder gestagenerne desogestrel og gestoden  

4. Generations p-piller: Cleosensa, Dretine®, Estron® 28, Finminette®, Stefaminelle®, Veyann®, Yasmin 28®, Yasmin®, Yasminelle 28®, Yasminelle®, Yaz®.
P-pillerne indeholder gestagenet drospirenon.

*Produktnavne på listen ændrer sig løbende, så spørg evt. din læge, hvis den type p-piller du bruger, ikke er nævnt på listen.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


...