Årsrapport om detailvirksomheders salg af håndkøbsmedicin

2. marts 2015, Opdateret 3. marts 2015

Sundhedsstyrelsen har i 2014 nået at inspicere flere virksomheder, der sælger håndkøbsmedicin end tidligere år.

Overvågningen med detailvirksomheders salg af håndkøbsmedicin handler om det salg, der eksempelvis sker i supermarkeder, tankstationer, kiosker, dyrehandlere m.m. Det sker enten på baggrund af en tilladelse fra Sundhedsstyrelsen eller på baggrund af en kontrakt med et apotek. Årsrapporten indeholder opgørelser over resultaterne af inspektionerne i 2014 af disse virksomheder i sammenligning med resultaterne fra hovedsageligt 2012 og 2013.

Sundhedsstyrelsens opgave ved disse inspektioner er at tjekke om virksomhederne overholder reglerne på området, herunder at kunderne ikke selv kan nå medicinen, at ekspedienterne kender reglerne, om medicinen er opbevaret korrekt i forhold til f.eks. temperatur, at der er en fornuftig kontrol med udløb af medicinen, og at indkøbene foregår gennem autoriserede forhandlere.

En inspektion omfatter de aktiviteter, der er givet tilladelse til. Det kan både være til at sælge medicin i udleveringsgrupperne HF (håndkøb frihandel), HX (håndkøb begrænset) og HX18 (håndkøb kun til personer over 18 år) og i udleveringsgruppen HV (håndkøb veterinær), hvilket f.eks. vil sige loppemidler til dyr.

Vi har for 2014 omlagt principperne for udvælgelse af virksomheder til inspektion, herunder taget virksomheder i klynger, der ligger tæt på hinanden, og det har blandt andet medført, at vi i 2014 har nået langt flere virksomheder end tidligere år. I alt har Sundhedsstyrelsen været på tilsyn i 1105 virksomheder i 2014. I 2013 var det 547, og i 2012 var det 714

I 2014 har vi via vores inspektioner sammenlignet de virksomheder, der har taget e-læringkursus, er blevet undervist i hold eller har modtaget information i form af en godkendelsesinspektion. En foreløbig konklusion er, at der ikke er de store forskelle i, hvor mange afvigelser virksomhederne har, uanset hvilken undervisning og information de har modtaget

Som noget nyt arbejder vi i 2015 med at udvikle en teknisk løsning, der giver mulighed for at færdiggøre inspektionsrapporterne i butikken ved hjælp af en tablet-computer. Rapporten skrives på stedet, og i mange tilfælde kan den straks sendes til virksomheden.

Link

Årsrapport Inspektion af lægemidler i håndkøb i detailhandlen

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


...