Mobil visning

Forsyningsproblemer med øjensalve

13. april 2015

Sundhedsstyrelsen har besluttet at ændre udleveringsgruppen for Zovir (aciclovir) øjensalve fra mandag d. 13. april 2015 på grund af forsyningsproblemer.

Der opleves i øjeblikket forsyningsproblemer for Zovir (aciclovir) øjensalve 3% på globalt plan. GlaxoSmithKline, som er markedsføringsindehaver af Zovir øjensalve, har derfor introduceret en global rationering af deres lagre for at sikre, at de produkter, der er til rådighed, bliver anvendt der, hvor behovet for behandling er størst.

Ændring af udleveringsgruppe

I Danmark forventes der at være produkter til cirka 2 måneders normalt salg. Sundhedsstyrelsen ønsker at sikre, at der fortsat vil være tilgængelig aciclovir øjensalve til de mest kritiske patienter. Vi har derfor valgt at ændre udleveringsgruppen for aciclovir øjensalve, så det primært er øjenlæger, der kan udskrive øjensalven.

Mandag d. 13. april 2015 vil udleveringsgruppen for aciclovir øjensalve derfor blive ændret fra udleveringsgruppe B til NB-S (øjenlæger). Praktiserende læger vil altså ikke længere kunne udskrive aciclovir øjensalve, og recepter udskrevet af praktiserende læger vil ikke længere kunne blive indløst på apoteket. Patienter med behov for aciclovir øjensalve skal i stedet henvises til praktiserende øjenlæger eller øjenafdelinger på sygehuse. Det vil fremadrettet være op til øjenlæger at vurdere, om den enkelte patient har brug for aciclovir øjensalve, eller om et alternativt præparat kan anvendes i stedet.

Da forsyningsproblemet er et globalt problem, er den parallelimporterede Zovirax øjensalve også påvirket af situationen.

Alternativer til øjensalven

Der er ingen godkendte alternativer til aciclovir øjensalve, men det kan overvejes at anvende produkter på udleveringstilladelse for eksempel øjenformuleringer indeholdende ganciclovir og trifluridin. Tilladelse til udlevering af produkter, der ikke er markedsført i Danmark, gives af Sundhedsstyrelsen. Læs mere om udleveringstilladelse.

Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvornår forsyningen af aciclovir øjensalve igen vil være normal. GlaxoSmidtKline forventer, at dette tidligst vil være i marts 2016.

Bemærk, at det kun er aciclovir øjensalve, der er påvirket af forsyningsproblemer. Andre produkter med aciclovir er fortsat tilgængelige.

Om Zovir (aciclovir) øjensalve 3%

Zovir (aciclovir) øjensalve virker ved at hæmme formering af herpesvirus og anvendes til behandling af herpes i øjet.

Links

Information til læger og andre sundhedsfaglige

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


...