Mobil visning

Bravecto® kan i sjældne tilfælde give kramper hos hunde

10. august 2017

Det Europæiske Lægemiddelagentur har undersøgt bivirkningerne ved flåt- og loppemidlet Bravecto®. Konklusionen er, at det i meget sjældne tilfælde kan udløse kramper hos hunde – primært hos hunde med epilepsi.

Analysen er foretaget af producenten Intervet International B.V. på anmodning af det Videnskabelige Udvalg for Veterinære Lægemidler (CVMP) under det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). CVMP har gennemgået rapporten fra Intervet International B.V. og er enige i hovedkonklusionerne.

Det aktive stof i Bravecto® er fluralaner, som lammer loppernes og flåternes nervesystem. Nervesystemet hos disse skadedyr er mange gange mere følsomt end systemet hos pattedyr, og produktet er derfor generelt sikkert.

Den nye analyse af bivirkningsrapporterne viser dog, at Bravecto® i meget sjældne tilfælde kan fremkalde kramper og træthed. Dette er især en risiko for hunde, der i forvejen lider af epilepsi.

Som led i sikkerhedsovervågningen for lægemidler, indsamler firmaer og myndigheder indberetninger om formodede bivirkninger. Indberetningerne kan derefter bruges til at vurdere hyppigheden af bivirkninger, og om en bestemt bivirkning optræder særligt hyppigt for et bestemt lægemiddel. Når risikoen for bivirkninger betegnes som ”meget sjælden” betyder det i denne sammenhæng, at bivirkningen ses i mindre end en ud af 10.000 behandlinger.

Som opfølgning på rapporten vil der blive tilføjet en advarsel i produktresumeet for Bravecto® om risikoen for kramper, og at Bravecto® skal bruges med forsigtighed, hvis hunden lider af epilepsi.