
Befolkningsundersøgelse om COVID-19-vaccinerne
TemaDe fleste borgere vil i løbet af pandemien skulle forholde sig til emnet vacciner mod COVID-19. Enten som dem, der bliver tilbudt vaccination, eller som pårørende. Debatten om vacciner er en folkedebat.
En vigtig forudsætning for, at den enkelte borger kan træffe et informeret valg om vaccination er, at beslutningen træffes med afsæt i pålidelige oplysninger om vacciners sikkerhed og effekt.
Det er en fælles opgave for os alle at sørge for, at folkedebatten om vacciner er oplyst, ordentlig og foregår i respekt for forskellige holdninger.
Er vaccinedebatten så oplyst? Og respekterer vi som borgere andres holdninger? Det tager vi i Lægemiddelstyrelsen temperaturen på med en række undersøgelser af borgernes kendskab til vaccinernes virkninger og bivirkninger.
Den første undersøgelse er gennemført i perioden 26. marts - 5. april 2021, og den anden i perioden 21. maj - 1. juni 2021. Vi forventer at udføre maksimalt fire undersøgelser med tre måneders mellemrum.
Rapport
Udviklingen i befolkningens kendskab til COVID-19-vacciners virkning og bivirkninger (dansk, pdf)
Lægemiddelstyrelsen, juni 2021Danskerne har fået mere tillid til vaccinerne mod COVID-19
Danskerne er generelt blevet mindre skeptiske og mindre bekymrede over for vaccinerne mod COVID-19 end det var tilfældet for et par måneder siden, hvor Lægemiddelstyrelsen gennemførte sin første befolkningsundersøgelse om vaccinernes virkning og bivirkninger.
I den nye opfølgende spørgeskemaundersøgelse svarer 18 procent af et repræsentativt udsnit af danskerne, at de er skeptiske over for vaccinerne mod COVID-19. I april svarede 23 procent i en tilsvarende undersøgelse at de var skeptiske. Den mindre skepsis gælder både i forhold til, hvorvidt vaccinerne er undersøgt grundigt nok, og om man er bekymret for bivirkninger ved vaccinerne. Danskerne er især blevet markant mindre bekymret for alvorlige bivirkninger ved vaccinerne, som endnu ikke er kendte. Her er der tale om et fald fra 45 til 36 procent.
Flere føler sig godt informeret om vaccinerne
Samtidig viser befolkningsundersøgelsen, at flere danskere oplever at have den information om vaccinerne mod COVID-19, som de har brug for. Andelen er steget med 12 procentpoint, så det nu er omtrent tre ud af fire, som oplever at have tilstrækkelig information. Andelen af danskere, der angiver, at debatten om vacciner mod COVID-19 foregår på et oplyst grundlag, er steget med seks procentpoint siden første måling.