
Lægemiddelstyrelsens Tegneserie Akademi
Lægemiddelstyrelsen har i samarbejde med tegneren ’Valdefar’ udviklet en tegneserie, der kan hjælpe med at skabe overblik over de forskellige COVID-19 vacciner. Her kan du læse om effektivitet, godkendelsesgrundlag, udvikling og godkendelse og få et par tips til god informationsdeling.
TemaEffektivitet
De godkendte vacciner mod COVID -19 booster kroppens forsvar mod coronavirus. Fra fase 3-forsøgene er der solid dokumentation for, at det betyder færre fyge. Men data peger også i retning af færre hospitalsindlæggelser og færre svære sygdomsforløb.
Godkendelsesgrundlag
Hvordan er det nu med BioNtech/pfizer vaccinens virkninger og bivirkninger?
På denne tegning kan du se, hvordan forsøgene med over 36.000 forsøgspersoner blev lavet, som gav den dokumentation, der ligger til grund for godkendelse af vaccinen.
Hvordan er det nu med Moderna-vaccinens virkninger og bivirkninger?
Vi har lavet en kort billedserie til netop at besvare dette spørgsmål
Tredje godkendte vaccine mod COVID-19, men hvad ved vi om AstraZenecas effekt og sikkerhed?
Ca. 24.000 forsøgspersoner deltog i forsøgene forud for godkendelsen af AstraZeneca vaccinen. Dokumentation fra ca. 11.000 forsøgspersoner viste en 60% reduktion i antallet af COVID-19 tilfælde i gruppen af testpersoner, der fik den rigtige vaccine, sammenlignet med dem, der fik en anden injektion i den gruppe af testpersoner, som man kalder kontrolgruppen.
Grafikken om AstraZeneca-vaccinen (Vaxzevria) mod COVID-19 tager udgangspunkt i de kliniske forsøg og selve godkendelsesgrundlaget for den betingede markedsføringstilladelse for vaccinen. Siden har Sundhedsstyrelsen valgt at fortsætte udrulningen af det danske vaccinationsprogram mod COVID-19 uden at benytte Vaxzevria. Det skete efter tilfælde med sjældne bivirkninger og alvorligt sygdomsbillede i bl.a. Danmark og andre EU-lande.
Udvikling og Godkendelse
Har du undret dig over hvordan en vaccine mod COVID-19 kan udvikles så hurtigt? - Når en almindelig vaccine udvikles på 5-10 år?
Bliv klogere på vores korte infografik.
Tænk Før Du Deler
Skal man tage vaccinen eller ej?
Lige så vigtig som den beslutning er, lige så vigtig er det, at det bliver ordentlig, god og nysgerrig demokratisk debat med respekt for andres synspunkter.
Så hvis du er uenig med nogen, så hold en ordentlig tone og prøv evt. at nå frem til troværdig information og kilder i fællesskab. Spørg 'hvad bygger du det på?' og gør plads til forskellighed. I behøver ikke blive enige.
Læs mere
Lægemiddelstyrelsens tema om godkendte COVID-19-vacciner.
Læs Lægemiddelstyrelsen tema om vacciner mod COVID-19.