Efterlyses: Tabt pels, diarré og bylder hos dyr

8. juli 2011, Opdateret 5. marts 2012

Ligesom mennesker kan dyr også få alvorlige bivirkninger, når de bliver behandlet med lægemidler. Dem vil vi gerne høre om. De nuværende 150 indberetninger om året er nemlig alt for få.

En hund taber sin pels, en kat får diarré, en hest får en byld, og et svin går i chok. Det er typiske bivirkninger, når både kæle- og produktionsdyr bliver vaccineret eller behandlet for en sygdom.

Men med mere end 500 lægemidler og vacciner til dyr på markedet i Danmark er de årlige 150 indberetninger af bivirkninger langtfra nok. Det mener dyrlæge i Lægemiddelstyrelsen Lisbet Vesterager Borge:

”Vi håndterer jo både kvæg, heste, svin, får, geder, hunde, katte, kaniner og mink,” siger hun, om blot nogle af de dyr, der findes lægemidler til, og fortsætter:

”Men så er det jo lidt trist, at vi kun får 150 indberetninger om året, når man tænker på alle de præparater, der er på markedet.”

Mange bivirkninger indberettes ikke

Trist – ikke fordi bivirkninger er gode – men fordi der må være mange bivirkninger, der aldrig bliver indberettet.

Ofte kan dyr nemlig reagere meget forskelligt på den sammen medicin, for eksempel på grund af alders- og kønsforskelle, eller simpelthen fordi der inden for hver enkelt dyrerace er meget stor forskel på dyrenes genetik.

En pekingeser og en sanktbernhardshund er tydeligvis forskellige, og sådanne forskelle kan betyde, at medicin, der gives til én hunderace, rent faktisk ikke tåles af en anden. Men sådanne bivirkningsindberetninger oplever vi meget få eksempler på.

Eksempelvis er det velkendt, at blandt andet mange collier ikke kan tåle stoffet invermectin, der indgår i flere præparater. Hos collierne ophobes stoffet i hjernen og kan føre til, at de begynder at slingre og får et nedsat bevidsthedsniveau, som i værste fald kan få dem til at holde op med at trække vejret.

Collie i sne

Netop på grund af den slags eksempler understreger Lisbet Vesterager Borge, at det er vigtigt for os, at alle bivirkninger bliver indberettet. For ligesom med lægemidler til mennesker gælder det ifølge Lisbet Vesterager Borge også for dyr:

”Hvis et præparat har en virkning, må man være indstillet på, at der også kan være en bivirkning.”

Hund blev blind

I nogle særlige tilfælde kan de bivirkninger være ret alvorlige, som når vejrtrækningen holder op, eller at en hund mister synet. Det sidste er en bivirkning, som Lisbet Vesterager Borge selv har fået indberettet.

”I sådan nogle tilfælde skal dyrlægerne kunne informere ordentligt”, understreger hun og begrunder det med, at dyrenes ejere ellers ikke får muligheden for at være med til at vurdere, om brugen af et bestemt præparat er risikoen værd.

Men den viden kan vi ikke give dyrlægerne, hvis ikke de – og dyreejerne – husker at indberette bivirkninger.

Adspurgt om, hvor mange flere indberetninger af bivirkninger Lisbet Vesterager Borge gerne vil have, svarer hun:

”Hundredvis. Der må gerne komme fem gange så mange, som vi har nu. Dem kan vi ikke få for mange af!”

Illustrationsfoto: colourbox.com

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.