Stort boom i dyrevacciner

8. juli 2011, Opdateret 5. marts 2012

Nye vacciner til dyr kommer i disse år på markedet i stor stil. Det varsler bedre liv for både hunde, katte og produktionsdyr som svin og kvæg. Baggrunden er, at de europæiske styrelser er gået sammen om at udpege for industrien, hvilke vacciner der mangler på markedet.

Dansk repræsentant i den europæiske samarbejdsorganisation for lægemiddelstyrelser, dyrlæge Ellen-Margrethe Vestergaard, fortæller:

“Der sker en meget hurtig udvikling. Vacciner er nu det mest ekspansive område for dyr overhovedet.”

Konsekvenserne for Europas dyr er til at tage og føle på. Hundredtusinder af fugle dør ikke længere af diarré, og snart vil millionvis af hangrise sandsynligvis ikke længere skulle kastreres uden bedøvelse.

Og mange flere vacciner til også heste, hunde, katte og kaniner vil komme i handlen i de kommende år. De står nemlig på en liste med 150 vacciner, som Europas lægemiddelmyndigheder har efterlyst.

“Firmaerne har grebet listen med kyshånd”, fortæller Ellen-Margrethe Vestergaard. Siden den blev lavet for omkring fem år siden, har hun set en voldsom stigning i udviklingen af nye vacciner til dyr.

Tidligere udgjorde vacciner kun 20 procent af de nye lægemidler til dyr i Europa, i dag udgør de cirka halvdelen.

Ikke kun dyrevelfærd

Men for Ellen-Margrethe Vestergaard er det ikke kun et spørgsmål om, at de nye vacciner øger dyrevelfærden. Via Lægemiddelstyrelsens engagement i vaccineudviklingen er hun også med til at sikre, at hun selv og forbrugerne i hele Europa løbende kan sætte tænderne i nogle fødevarer, som hun vurderer, vil have en højere kvalitet end ellers:

”Jeg er en af de dyrlæger, der går ind for, at forebyggelse er bedre end behandling, og jeg mener ikke, der er nogen tvivl om, det er bedst at spise kød fra et dyr, der ikke har spist antibiotika”, siger hun, men tilføjer, at andre dyrlæger kan være af en anden overbevisning.

Kyllinger døde af diarré

En dyreart, der allerede har fået livskvaliteten markant forbedret, er kyllinger. Før i tiden fik kyllinger ofte diarré på grund af nogle parasitter kaldet coccidier. En diarré så voldsom, at flere tusinde kyllinger døde, hvis blot én besætning blev inficeret.

Men som resultat af, at de europæiske lægemiddelstyrelser har udpeget dette problem for medicinalvirksomhederne, er der i dag blevet udviklet en vaccine, som nyudklækkede kyllinger kan få i drikkevandet, så de helt slipper for den livsfarlige diarrésygdom.

Vaccine vil fjerne ornelugt

En anden meget lovende vaccine, der måske snart kommer på markedet, vil forhindre hangrise i at udvikle ornelugt. Som ekspert i sygdomme blandt svin følger Ellen-Margrethe Vestergaard udviklingen af denne vaccine særlig tæt som europæisk rapporteur for vaccinen.

Hun fortæller, hvordan hangrise i dag bogstavelig talt bliver kastreret uden bedøvelse. Det sker for at undgå, at de smager af orne, når de eksempelvis bliver solgt som flæskesteg. En smag og lugt der, ifølge Ellen-Margrethe Vestergaard, ikke er til at holde ud:

”Ikke alle kan lugte det, men for os, der kan, vil det være årsag til, at vi ville smide både kød og stegepander væk”, fortæller hun. Ud over at overflødiggøre den smertefulde kastration vil den nye vaccine også mindske risikoen for, at hangrisene senere udvikler infektionssygdomme.

Mange af sådanne nye vacciner vil åbne for endnu flere vacciner på tværs af mange dyrearter, som for eksempel den coccidie-fremkaldte diarré:

”Nu har vi vaccinen til kyllinger – og den vil også sagtens kunne sættes på markedet til hunde eller katte,” siger Ellen-Margrethe Vestergaard. Men hun understeger, at det dog kræver, at en medicinalvirksomhed går gennem alle de relevante test og godkendelser for hver enkelt dyreart, inden det vil blive tilladt.

Illustrationsfoto: colourbox.dk

Smågrise. Foto: Colourbox.com


Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.