Brystimplanterede kvinder har minimal øget risiko for udvikling af lymfekræft - Borger

1. juli 2015

Lægemiddelstyrelsen har i 2014 og 2015 modtaget 3 indberetninger om kvinder, der har udviklet brystimplantat relateret lymfekræft (Brystimplantat-associeret Anaplastic Large-Cell Lymphoma (BIA ALCL)). Denne kræftform er yderst sjældent forekommende, og Lægemiddelstyrelsen er ikke bekendt med andre danske tilfælde.

Hvad er risikoen for at udvikle brystimplantat relateret lymfekræft?

Diagnosen er yderst sjælden. På nuværende tidspunkt formoder man, at der i hele verden årligt er 1-2 ud af de 100.000 brystimplanterede kvinder, der udvikler sygdommen. Til sammenligning blev der i Danmark diagnosticeret omkring 4.500 nye tilfælde af brystkræft i 2012 – en sygdom, som ikke har relation til brystimplantater.

Hvordan behandles brystimplantat relateret lymfekræft

Der er gode muligheder for at blive behandlet for brystimplantat relateret lymfekræft. Behandlingen består i at fjerne brystimplantatet og bindevævskapslen omkring dette. Derudover får de fleste patienter kemoterapi. En lille andel af patienterne kan derudover have yderligere behov for stråleterapi.

Hvilke symptomer skal man være opmærksom på?

Har man som brystimplanteret kvinde uprovokeret og længerevarende hævelse, smerter, rødme, varme eller sårdannelse i/på brystet, der er opstået mere end 6 måneder efter, at brystimplantatet er blevet lagt ind, kan det være symptomer på brystimplantat relateret lymfekræft. Kvinder, der oplever disse symptomer, bør søge læge.

Hvordan diagnosticeres brystimplantat relateret lymfekræft?

Hvis man har nogen af de ovennævnte tegn, vil lægen henvise til mammografi og ultralydsskanning, hvor der udtages en biopsi (lille væske/vævsprøve), der sendes til undersøgelse for at be- eller afkræfte af diagnosen.

Bør man fjerne implantater hos raske kvinder?

På baggrund af den minimale risiko for at udvikle brystimplantat relateret lymfekræft, anbefales det ikke at fjerne implantater hos raske kvinder.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.