Apoteksfremstillet melatonin mod søvnløshed erstattes af godkendt medicin
To nye typer medicin med melatonin, der anvendes mod søvnløshed, erstatter apoteksfremstillet melatonin. Præparaterne er godkendt til behandling af børn og unge med autisme og til jetlag hos voksne. Patienter og pårørende skal kontakte lægen for at få en ny recept, hvis de fortsat skal behandles med melatonin.
I dag kommer to nye receptpligtige lægemidler med melatonin på det danske marked. Melatonin bruges til patienter, der lider af søvnløshed.
De to nye lægemidler; Melatonin ”Orifarm” og Slenyto, erstatter apoteksfremstillet melatonin (såkaldt magistrelt fremstillet medicin), som læger hidtil har haft mulighed for at udskrive til den enkelte patient. Slenyto er godkendt til behandling af søvnløshed hos børn og unge med autisme i alderen 2-18 år. Melatonin ”Orifarm” er godkendt til kortvarig behandling af jetlag hos voksne.
Det bemærkes, at man jf. Sundhedsstyrelsens vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser generelt skal være tilbageholdende med at bruge medicin mod søvnforstyrrelser hos børn og unge – og medicin bør kun anvendes, hvis andre søvnforanstaltninger ikke har været tilstrækkelige.
Patienter og pårørende skal kontakte lægen for at få en ny recept
Da der nu er kommet ny godkendt medicin med melatonin på markedet, er det ikke længere tilladt for apotekerne af fremstille melatonin.
Derfor skal patienter og pårørende til patienter, der indtil nu har fået udskrevet apoteksfremstillet melatonin, kontakte lægen, inden de løber tør for medicinen, så de i stedet kan få en recept på et godkendt lægemiddel med melatonin.
Lægemiddelstyrelsen laver nye bevillinger af enkelttilskud
Flere patienter har fået bevilliget enkelttilskud til den apoteksfremstillede melatonin. Lægemiddelstyrelsen sørger for, at disse patienter automatisk får en bevilling af enkelttilskud til den godkendte medicin.