XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

Ernæringspræparater med tilskud

Opdateret 1. juli 2024

Lægemiddelstyrelsen godkender ernæringspræparater til tilskud og opdaterer listerne over tilskudsberettigede ernæringspræparater løbende. Det er kun præparaterne på listerne, som er berettiget til tilskud. Der er ikke mulighed for at søge individuelt tilskud til enkelte patienter.

Standardprodukter er sondeernæring eller drikke, der anvendes til supplering af den almindelige kost eller som eneste ernæring. Benævnes standardprodukt, da det kan dække de fleste patienters behov. De opdeles i to kategorier, fuldgyldige og ikke-fuldgyldige afhængig af indholdet af næringsstoffer.

Specialprodukter, er sondeernæring, drikke eller pulver, der anvendes til supplering af den almindelige kost eller som eneste ernæring. Benævnes specialprodukt, da præparatet kan være karakteriseret ved at have en speciel sammensætning fx mht. type af fedtstof, protein eller saltindhold. Præparaterne er ofte udarbejdet til patienter med en bestemt sygdom eller mangeltilstand.

Se lister over de af Lægemiddelstyrelsen tilskudsberettigede ernæringspræparater til henholdsvis voksne, børn og spædbørn. Der findes ligeledes en procedure for substitution af ernæringspræparaterne.

I henhold til sundhedsloven § 159 og vejledning nr. 115 af 8. december 2006 om tilskud til lægeordinerede ernæringspræparater (sondeernæring m.v.) ydes der kun tilskud til højt-hydroliserede modermælkserstatninger, når produkterne bruges til behandling af børn med diagnosticeret mælkeallergi, men ikke til forebyggelse af allergi. Der kan således ikke anvendes grøn recept, når det drejer sig om forebyggelse af allergi.

Se også bekendtgørelse nr. 1491 af 14. december 2006 om tilskud til ernæringspræparater.

Lægemiddelstyrelsens lister over ernæringspræparater godkendt til tilskud fra Regionsrådet

Standardpræparater til børn og voksne (pdf, opdateret 27. juni 2024)

Specialpræparater til børn og voksne (pdf, opdateret 16. april 2024)

Øvrig information

Notat vedrørende ombytning af ernæringsprærarater (pdf)