Køb og salg af medicin på internettet

Opdateret 28. januar 2022

Logo - Sikker nethandel

Det er nemt og bekvemt at handle på nettet. Men overvejer du at købe medicin på nettet, skal du være varsom. Mange netbutikker, der sælger medicin, er helt i orden, men der er desværre også netbutikker, der sælger ulovlig medicin.

Der er ingen kontrol med fremstillingen af ulovlig medicin og heller ikke salget af den. Man ved derfor ikke, hvad medicinen indeholder, og hvordan den virker. Hvis du køber ulovlig medicin, så risikerer du i bedste fald at bruge penge på noget, som måske ingen virkning har, og i værste fald risikerer du, at medicinen har alvorlige bivirkninger eller er livsfarlig. 

Du kan gøre dit køb på nettet mere sikkert ved at følge nogle helt simple råd:

Kig efter det grønne eller det blå EU-logo

Først og fremmest er det vigtigt at tjekke, om den netbutik, som du overvejer at købe medicin hos, er godkendt af en myndighed i EU og dermed har tilladelse til at sælge medicin til brug til mennesker eller til dyr. Du kan kende de godkendte netbutikker på det grønne eller det blå EU-logo.

Vil du købe medicin til mennesker – kig efter det grønne EU-logo

Det grønne EU-logo viser at netbutikken er godkendt af en myndighed i EUtil at sælge medicin til mennesker. Det grønne EU-logo skal fremgå af alle netbutikker i EU, der har tilladelse til at sælge medicin til mennesker. Hvis logoet mangler, kan du være ret sikker på, at det enten er en netbutik, der sælger medicin ulovligt, eller at det er en sælger uden for EU, og det er problematisk, da det er ulovligt at få tilsendt medicin fra lande uden EU/EØS til Danmark.

  1. Ved besøg på en netbutik, hvor der sælges medicin til mennesker, skal du kigge efter det grønne EU-logo.
  2. Når du klikker på det grønne EU-logo, skal du tjekke, om du bliver ført videre til en af Lægemiddelstyrelsens (eller en anden lægemiddelmyndighed i EU) lister over apoteker eller godkendte netbutikker (detailforhandlere), der har tilladelse til at forhandle medicin til mennesker.
  3. Tjek at netbutikken og hjemmesiden fremgår af listen.
  4. Hvis apoteket/netbutikken er registeret på listen, er forhandleren godkendt af en myndighed.
  5. Køb ikke medicin til mennesker fra netbutikker, som ikke har det grønne EU-logo.

Vil du købe medicin til dyr– kig efter det blå EU-logo

Det blå EU-logo viser om netbutikken er godkendt af en myndighed i EU til at sælgemedicin til dyr. Det blå EU-logo skal fremgå af alle netbutikker i EU, der har tilladelse til at sælge medicin til dyr. Hvis logoet mangler, kan du være ret sikker på, at det enten er en netbutik, der sælger medicin ulovligt, eller at det er en sælger uden for EU, og det er problematisk, da det er ulovligt at få tilsendt medicin fra lande uden for EU/EØS til Danmark.

  1. Ved besøg på en netbutik, hvor der sælges medicin til dyr, skal du kigge efter det blå EU-logo.
  2. Når du klikker på det blå EU-logo, skal du tjekke, om du bliver ført videre til en af Lægemiddelstyrelsens (eller en anden lægemiddelmyndighed i EU) lister over apoteker eller godkendte netbutikker (detailforhandlere), der har tilladelse til at forhandle medicin til dyr.
  3. Tjek at netbutikken og hjemmesiden fremgår af listen.
  4. Hvis apoteket/netbutikken fremgår af listen, er forhandleren godkendt af myndigheden.
  5. Køb ikke medicin til dyr fra netbutikker, som ikke har det blå EU-logo.

Dansk, blåt e-handelslogo for lægemidler til dyr

Andre gode råd når du handler medicin på nettet

Der er en række andre forhold, som også er gode at være ekstra opmærksom på, når man handler medicin og andre varer på internettet.

Vi har samlet en håndfuld gode råd til handel på nettet:

Gode råd

Der er en række forhold, det er godt at være ekstra opmærksom på, når man handler på internettet. Især når det drejer sig om køb af lægemidler.

Vi har samlet en håndfuld gode råd, som gør det lidt lettere at gennemskue en nethandel:

  • Hvem står bag? Fremgår det, hvem der står bag netbutikken og den medicin, der sælges? De oplysninger skal altid fremgå.
  • Er reklamer og information om medicinen adskilt? Er der reklamer for medicinen på netbutikken, og er informationen om medicinen og reklamerne adskilt fra hinanden? Information om medicin skal være adskilt fra eventuelle reklamer.
  • Er siden blevet opdateret for nyligt? Hvis ikke, så vær skeptisk.
  • Når der er løfter om sundhed og helbredelse, som er lidt for gode til at være sande. Netbutikker med gyldne løfter om hurtig helbredelse eller fantastiske resultater har sjældent hold i virkeligheden.
  • Når der er lange lister over mange forskellige sygdomme, som medicinen kan helbrede. Det er sjældent, at en type medicin kan helbrede flere forskellige sygdomme.
  • Når medicinen kun kan købes i den ene netbutik eller kun i en begrænset periode.

Som kunde har du krav på at få ordentlig information om den medicin, du overvejer at købe. Hvis du ikke kan få fyldestgørende oplysninger om lægemidlet, så bør du finde en mere seriøs forhandler.

God og saglig information vil bl.a. sige, at du bliver oplyst om:

  • Medicinens navn
  • Aktive indholdsstoffer
  • Hvordan medicinen skal bruges
  • Hvornår medicinen ikke må bruges (fx under graviditet eller sammen med anden medicin)
  • Dosering
  • Bivirkninger
  • Producentens navn og adresse 

Når du køber medicin i Danmark, er pakning og indlægsseddel på dansk. Indlægssedlen indeholder vigtige oplysninger om medicinen. Fx virkning og bivirkninger, advarsler, opbevaring, særlige forhold du skal være opmærksom på.

Når du køber medicin i udlandet, bør du sikre dig, at du får en indlægsseddel på et sprog, du forstår.

Når du køber medicin fra et dansk apotek eller anden godkendt forhandler her i landet, er du automatisk dækket af en erstatningsordning for lægemiddelskader. Hvis du køber et medicin i udlandet, kan du ikke umiddelbart regne med at kunne få erstatning. Selv løftet om ’money back guaranty’ kan en forhandler på nettet nemt løbe fra.

Du skal være opmærksom på, at der findes regler, der begrænser privatpersoners mulighed for at få medicin tilsendt fra udlandet, dvs. også medicin købt på nettet.

Det er ulovligt at få tilsendt medicin, der er købt eller afsendt fra et land uden for et EU- eller EØS-land. Det er desuden kun lovligt at indføre medicin, der er lovligt indkøbt og til eget brug.

Det er også ulovligt at få tilsendt medicin, der indeholder euforiserende stoffer eller er doping.

Er du i tvivl om konkret medicin? Spørg om indførsel.

Videoen afspilles fra Youtube.com, som registrerer din brug.

Husk også at internettet aldrig kan erstatte en personlig konsultation med din læge.