Køb og salg af medicin på internettet

17. november 2018, Opdateret 7. juni 2021

Logo - Sikker nethandel

Det er nemt og bekvemt at handle på nettet. Men overvejer du at købe medicin på nettet, skal du være varsom. Mange netbutikker, der sælger medicin, er helt i orden, men der er desværre også netbutikker, der sælger ulovlig medicin.

Der er ingen kontrol med fremstillingen af ulovlig medicin og heller ikke salget af den. Man ved derfor ikke, hvad medicinen indeholder, og hvordan den virker. Hvis du køber ulovlig medicin, så risikerer du i bedste fald at bruge penge på noget, som måske ingen virkning har, og i værste fald risikerer du, at medicinen har alvorlige bivirkninger eller er livsfarlig. 

Du kan gøre dit køb på nettet mere sikkert ved at følge nogle helt simple råd.

Kig efter det grønne EU-logo

Det grønne EU-logo viser om netforhandleren er godkendt af en myndighed i EU. Det grønne EU-logo skal fremgå af alle netbutikker i EU, der har tilladelse til at sælge medicin. Hvis logoet mangler, kan du være ret sikker på, at det enten er en netbutik, der sælger medicin ulovligt, eller at det er en sælger uden for EU, og det er problematisk, da det er ulovligt at få tilsendt medicin fra lande uden EU/EØS til Danmark.

 1. Ved besøg på en netbutik, hvor der sælges medicin, skal du kigge efter det grønne EU-logo.
 2. Når du klikker på det grønne EU-logo, skal du tjekke, om du bliver ført videre til en af Lægemiddelstyrelsens (eller en anden lægemiddelmyndighed i EU) lister over apoteker eller godkendte internetforhandlere (detailforhandlere).
 3. Tjek at internetforhandleren og hjemmesiden er registreret på listen.
 4. Hvis apoteket/internetforhandleren er registeret på listen, er netbutikken godkendt af en myndighed.
 5. Køb ikke medicin fra netbutikker, som ikke har det grønne EU-logo.

Udover at kigge efter det grønne EU-logo, har vi samlet en håndfuld gode råd, som gør det lidt lettere for dig at handle på nettet:

Gode råd

Der er en række forhold, det er godt at være ekstra opmærksom på, når man handler på internettet. Især når det drejer sig om køb af lægemidler.

Vi har samlet en håndfuld gode råd, som gør det lidt lettere at gennemskue en nethandel:

 • Hvem står bag? Fremgår det, hvem der står bag netbutikken og den medicin, der sælges? De oplysninger skal altid fremgå.
 • Er reklamer og information om medicinen adskilt? Er der reklamer for medicinen på netbutikken, og er informationen om medicinen og reklamerne adskilt fra hinanden? Information om medicin skal være adskilt fra eventuelle reklamer.
 • Er siden blevet opdateret for nyligt? Hvis ikke, så vær skeptisk.
 • Når der er løfter om sundhed og helbredelse, som er lidt for gode til at være sande. Netbutikker med gyldne løfter om hurtig helbredelse eller fantastiske resultater har sjældent hold i virkeligheden.
 • Når der er lange lister over mange forskellige sygdomme, som medicinen kan helbrede. Det er sjældent, at en type medicin kan helbrede flere forskellige sygdomme.
 • Når medicinen kun kan købes i den ene netbutik eller kun i en begrænset periode.

Som kunde har du krav på at få ordentlig information om den medicin, du overvejer at købe. Hvis du ikke kan få fyldestgørende oplysninger om lægemidlet, så bør du finde en mere seriøs forhandler.

God og saglig information vil bl.a. sige, at du bliver oplyst om:

 • Medicinens navn
 • Aktive indholdsstoffer
 • Hvordan medicinen skal bruges
 • Hvornår medicinen ikke må bruges (fx under graviditet eller sammen med anden medicin)
 • Dosering
 • Bivirkninger
 • Producentens navn og adresse 

Når du køber medicin i Danmark, er pakning og indlægsseddel på dansk. Indlægssedlen indeholder vigtige oplysninger om medicinen. Fx virkning og bivirkninger, advarsler, opbevaring, særlige forhold du skal være opmærksom på.

Når du køber medicin i udlandet, bør du sikre dig, at du får en indlægsseddel på et sprog, du forstår.

Når du køber medicin fra et dansk apotek eller anden godkendt forhandler her i landet, er du automatisk dækket af en erstatningsordning for lægemiddelskader. Hvis du køber et medicin i udlandet, kan du ikke umiddelbart regne med at kunne få erstatning. Selv løftet om ’money back guaranty’ kan en forhandler på nettet nemt løbe fra.

Du skal være opmærksom på, at der findes regler, der begrænser privatpersoners mulighed for at få medicin tilsendt fra udlandet, dvs. også medicin købt på nettet.

Det er ulovligt at få tilsendt medicin, der er købt eller afsendt fra et land uden for et EU- eller EØS-land. Det er desuden kun lovligt at indføre medicin, der er lovligt indkøbt og til eget brug.

Det er også ulovligt at få tilsendt medicin, der indeholder euforiserende stoffer eller er doping.

Er du i tvivl om konkret medicin? Spørg om indførsel.

Videoen afspilles fra Youtube.com, som registrerer din brug.

Husk også at internettet aldrig kan erstatte en personlig konsultation med din læge.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


...