Fællesnordiske pakninger for bedre tilgængelighed

2. december 2024

Ved årsskiftet starter et pilotprojekt med engelsksprogede fællesnordiske lægemiddelpakninger. Dette vil forbedre forsyningssikkerheden, da produktion og distribution bliver nemmere.

De nordiske lægemiddelmyndigheder samarbejder om projektet for at øge antallet af pakninger i Norden. Pilotprojektet skal teste, hvordan pakninger på engelsks vil fungere i alle de nordiske lande: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Målet er at øge forsyningssikkerheden af vigtige hospitalslægemidler i alle de nordiske lande.  

Der har længe været mangel på flere vigtige lægemidler på de nordiske markeder. Hvert enkelt nordisk land udgør et lille og dermed mindre attraktivt marked. Det gælder for eksempel lægemidler til små  patientgrupper, som er livsvigtige for patienterne. Når der laves pakker på forskellige sprog, kan det være vanskeligere at sikre den nødvendige forsyning.

I dag er der krav om nationalt sprog på lægemiddelpakninger, og der er en udstrakt brug af fællesnordiske pakninger, som inkluderer forskellige nordiske sprog. Pilotprojektet undersøger brugen af engelsk sprog, både på pakken og i de trykte indlægssedler, på nogle udvalgte lægemiddelpakninger.

Pilotprojektet omfatter kun lægemidler, som sundhedspersonale administrerer, dvs. det vil ikke være lægemidler, som patienterne selv skal håndtere. Hvis man som sundhedspersonale eller patient vil læse indlægssedlen på dansk, vil den være tilgængelig på internettet som vanligt.   

"Vi håber, at dette projekt vil bidrage til en bedre adgang til livsvigtig medicin. Det er muligt at fjerne de nordiske sprog fra nogle pakninger, fordi der findes digitale indlægssedler. De er altid opdaterede og tilgængelige for både patienter og sundhedspersonale," siger Hanne Lomholt Larsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen.

Projektet giver mulighed for at dispensere fra de nordiske sprogkrav for visse lægemidler, der produceres i små mængder, og som er opført på en fælles liste. Listen omfatter kun lægemidler, der anvendes på sygehusene og administreres af sundhedspersoner.

Ansøgningsproces for virksomheder

Der lægges op til, at indehavere af markedsføringstilladelser kan ansøge om, at deres produkter medtages i pilotprojektet.

"Vi opfordrer de berørte medicinalvirksomheder til at ansøge om at deltage i pilotprojektet, så vi kan styrke forsyningssikkerheden af disse lægemidler i hele Norden. Det kan forenkle produktion og distribution og samtidig hjælpe patienterne med at få bedre adgang til livsvigtig medicin," siger Hanne Lomholt Larsen.

Pilotprojektet løber i fem år.

For mere information om, hvilke lægemidler der kan indgå i pilotprojektet og vejledning til, hvordan du ansøger om dispensation til at markedsføre engelsksprogede fællesnordiske pakninger:
Pilotprojekt med engelsksprogede, fælles nordiske lægemiddelpakninger for humane lægemidler (laegemiddelstyrelsen.dk)