Jordemoder-webinar om indberetning af formodede bivirkninger ved medicin til at igangsætte fødsler

18. november 2024

19. november 2024 deltager Lægemiddelstyrelsen i et webinar hos Jordemoderforeningen for at fortælle om, hvordan indberetninger om formodede bivirkninger bliver brugt, og for at give en status på modtagne indberetninger om ve-stimulerende medicin, der anvendes til at igangsætte fødsler.

Webinaret er arrangeret af Jordemoderforeningen for at øge viden om jordemødres indberetningspligt og forståelse for vigtigheden af at indberette formodede bivirkninger ved den ve-stimulerende medicin Angusta til Lægemiddelstyrelsen. Der er fokus på Angusta, fordi det er det mest anvendte lægemiddel til at igangsætte fødsler i Danmark.

Det kan i nogle tilfælde være meget svært at vurdere, om symptomer hos de fødende kvinder kan skyldes den ve-stimulerende medicin, eller om der er tale om andre fødselskomplikationer eller helbredsmæssige forhold hos kvinden. Derfor vil der på webinaret blive gennemgået en række cases med ve-stimulerende behandling med Angusta, hvor der kan være opstået tvivl om, hvorvidt der er tale om mulige bivirkninger.

Lægemiddelstyrelsen vil gennemgå reglerne for indberetning, idet jordemødre og læger har skærpet indberetningspligt på Angusta. Det betyder, at de skal indberette alle formodede bivirkninger hos patienter, som de har i behandling eller har behandlet til Lægemiddelstyrelsen (bortset fra formodede bivirkninger som følge af medicineringsfejl). Sygeplejersker kan også indberette, hvis de mistænker, at der kan være en sammenhæng mellem medicinen og symptomer hos den fødende kvinde, ligesom patienter og pårørende selv kan indberette formodede bivirkninger direkte til Lægemiddelstyrelsen.

Herudover vil Lægemiddelstyrelsen orientere om, hvordan bivirkningssystemet fungerer, og give en status på indberettede formodede bivirkninger om Angusta. Den seneste opgørelse viser, at der er modtaget hhv. 83 indberetninger i 2022 og 65 indberetninger i 2023. Stine Ulsø, der stiller op for Lægemiddelstyrelsen, lægger vægt på, at webinaret er vigtigt for samarbejdet mellem bivirkningsenheden hos Lægemiddelstyrelsen og jordemødrene på fødeafdelingerne: 

”Vi skal samarbejde om at få indsamlet viden om sikkerheden, når man behandler med ve-stimulerende midler under fødslen. En igangsat fødsel kan være en kompleks situation med mange beslutninger, hvor jordemoderen er den sundhedsperson, der er tættest på forløbet. Derfor er det vigtig, at vi får deres indberetninger om formodede bivirkninger, så de kan indgå i vores samlede overblik og overvågning,” siger Stine Ulsø.

Link

Live webinar om jordemødres pligt til at indberette formodede bivirkninger - Jordemoderforeningen