Næsespray, der virker som modgift mod opioid-overdosis, kan fremover fås i håndkøb på apoteket
Hidtil har næsesprayen Ventizolve været receptpligtig, men pga. risikoen for overdoser hos personer, der misbruger opioider som rusmiddel, kan man fremover få næsesprayen uden recept på apoteket. Det skal gøre det lettere at sætte ind med hurtig hjælp, hvis nogen får en overdosis.
Lægemiddelstyrelsen ændrer udleveringsbestemmelsen for næsesprayen Ventizolve, der indeholder Naloxon, så den fremover kan fås i håndkøb på apoteket uden recept. Ændringen omfatter næsespray i pakninger med to styk og gælder fra mandag d. 25. november 2024. Udleveringsbestemmelsen bliver HA.
Ventizolve bruges som modgift til personer, der har fået en overdosis af et opioid-præparat. Indtil nu har Ventizolve været receptpligtig, fordi lægemiddelmyndighederne ved godkendelsen af medicinen har stillet krav om, at køberen skal modtage instruktioner i, hvordan næsesprayen bruges korrekt, og have udleveret et patientkort. (såkaldt risikominimerende uddannelsesmateriale).
Hidtil har det været lægen, der udskrev recepten, der skulle informere om den korrekte anvendelse af næsesprayen, men når den fremover kan fås i håndkøb, vil det være apotekets opgave at forklare kunderne, hvordan de skal bruge præparatet.
”Når man bruger næsesprayen på personer, der har fået en overdosis, skal man holde øje med, at virkningen sætter ind inden for få minutter. Hvis man ikke kan se en forbedring hos personen efter 2-3 minutter, skal man give endnu en dosis. Og så skal man i alle tilfælde ringe 112 og tilkalde en ambulance, for modgiften virker kun i begrænset tid, så personen, der har fået en overdosis, skal videre på hospitalet efter behandlingen med næsespray,” siger overlæge og enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Hanne Lomholt Larsen.
Det hidtidige krav om et patientkort er fjernet samtidig med, at receptpligten bortfalder.
Det forventes, at muligheden for at kunne hjælpe andre med en Ventizolve-næsespray især vil være relevant for SSP-medarbejdere, politibetjente, dørmænd, nattelivsvagter, taxachauffører og andre, der arbejder og færdes i misbrugsmiljøer, i nattelivet, på festivaler mv.
Andre lande har ligeledes valgt at fjerne receptpligten på næsesprayen. Det gælder fx Sverige, Frankrig og USA.