En milepæl i arbejdet med at reducere brugen af forsøgsdyr i lægemiddelindustrien
Den Europæiske Farmakopékommission har godkendt at fjerne testen for såkaldte pyrogener (giftstoffer fra bakterier), der udføres på kaniner. Lægemiddelstyrelsen vurderer, at resultatet er lidt af en milepæl i arbejdet med at reducere brugen af forsøgsdyr i lægemiddelindustrien.
En af de vigtige opgaver for Den Europæiske Farmakopékommission, hvor Lægemiddelstyrelsen er repræsenteret, er at reducere mængden af forsøgsdyr, som bruges i lægemiddelindustrien.
På Farmakopékommissionens møde i slutningen af november 2024 blev det besluttet at fjerne pyrogen-testen på kaniner og erstatte den med andre former for test. Den beslutning opfatter Lægemiddelstyrelsen som lidt af en milepæl.
”Sammen med vores europæiske kolleger har vi sikret, at den europæiske farmakopé nu bliver opdateret, så det fremover ikke er et myndighedskrav at udføre forsøg på kaniner. Testen er blevet erstattet af alternative tests, der ikke kræver dyreforsøg, og det er et vigtigt resultat, som vi er rigtigt godt tilfredse med," siger Lone Stengelshøj Olsen, sektionsleder for Lægemiddelstyrelsens laboratorium.
Arbejdet med at reducere brugen af forsøgsdyr fortsætter
De såkaldte dolkhaler (levende fossiler) bliver det næste fokus for Farmakopékommissionen. Dolkhalernes blå blod er blandt andet med til at gøre en vaccine sikker, og her vil man erstatte testen, hvor blodet bruges, med en test med et syntetisk fremstillet alternativ.
Blodet bruges i såkaldte "bacterial endotoxin tests", som kan teste for giftstoffer fra en bestemt slags bakterie i forskellige typer af lægemidler.
Arbejdet med erstatning af dolkhaleblodet foregår allerede i lægemiddelindustrien, og som ved testen på kaniner bliver det også her Farmakopékommissionens opgave at implementere brugen af det syntetisk fremstillede alternativ i lovgivningen, når det er færdigudviklet og gennemtestet.