Samarbejde skal sikre succesfuld implementering af EU's HTA-forordning
I dag mødes mere end 1000 deltagere – heraf de fleste online – i Bruxelles til en konference om EU's HTA-forordning (Health Technology Assessment) med fokus på status for arbejdet med implementeringen af forordningen.
Kort fortalt indebærer HTA-forordningen, at EU-landene skal udarbejde fælles kliniske vurderinger af nye medicinske teknologier – det vil sige nye lægemidler, medicinsk udstyr og in vitro-diagnostik – i sundhedsvæsenet.
Det er en omfattende opgave, og derfor sætter dagens konference EU Health Technology Assessment: Advent of a new era of collaboration fokus på inddragelse af alle stakeholdere – herunder patienter, kliniske eksperter, virksomheder og andre relevante interessenter – i en status for implementeringen af HTA-forordningen.
Efter en kort introduktion af EU's sundhedskommissær Olivér Várhelyi gav Lægemiddelstyrelsens direktør Nils Falk Bjerregaard en online-åbningstale til konferencen. Heri fremhævede han blandt andet, at et tæt samarbejde er essentielt for en smidig og effektiv implementering af forordningen, og at et vellykket samarbejde kræver tillid, fælles mål og løbende dialog.
Lægemiddelstyrelsen er endvidere fysisk repræsenteret på konferencen af enhedschef Kim Helleberg Madsen og sektionsleder Diana Ina Lauritzen.
“I denne tidlige fase af HTA-forordningen er det essentielt, at vi har særligt fokus på samarbejde mellem alle aktører i forordningen. Kun gennem samarbejde kan vi sikre en succesfuld implementering af forordningen, til gavn for alle patienter på tværs af Europa. Og som formandsland har vi naturligvis en særlig forpligtelse til at følge processen tæt,” siger Kim Helleberg Madsen.
Kort om HTA-forordningen
Baggrunden for HTA-forordningen er et ønske om at sikre hurtig adgang til nye sundhedsteknologier til borgere i EU samt sikre et ensartet grundlag for de nationale HTA-processer. Dertil kommer en ambition om at lette arbejdsbyrden for såvel myndigheder som for virksomheder, der udvikler nye sundhedsteknologier, gennem en mere ensartet og forudsigelig proces i vurderingen af ny medicin og medicinsk udstyr.
Siden forordningen trådte i kraft i januar 2025, er de første tre fælles kliniske vurderinger gået i gang.
Læs mere om HTA-forordning: EUs HTA-forordning