Børn og opbevaring af medicin
Medicin skal opbevares uden for børns rækkevidde. Ligesom rengøringsmidler og husholdningskemikalier. Nogle lægemidler er særligt fristende for børn, f.eks. nikotintyggegummi og en række andre typer medicin, der ligner slik eller smager sødt.
Små børn undersøger verden ved at smage på den. Medicin i ”den forkerte mund” kan være livsfarligt.
Børn kan reagere kraftigere på medicin end voksne gør. Medicin og kosttilskud beregnet til voksne kan derfor give alvorlige forgiftninger hos børn. Selv små doser af helt almindelig medicin kan være farligt for børn. Især hjerte- og blodtryksmedicin – hvor bare en enkelt pille kan være nok til, at barnet kan blive alvorligt syg. Andre konsekvenser er alvorlige leverskader og hjerteproblemer.
Husk også lommer og tasker
Ved at holde medicin og vitaminpiller uden for børns rækkevidde kan du skabe et tryggere hjem for dit barn. Det gælder også medicinen i natbordsskuffen, hovedpinepillerne i tasken eller nikotintyggegummiet i lommen. De fleste børn elsker at se efter spændende sager i vores tasker og lommer.
Pas især på:
- Jerntabletter
- Nikotinpræparater
- Smertestillende medicin
- Hostestillende medicin
- Malariatabletter
- Sovemedicin
- Hjerte- og blodtryksmedicin
- Medicinen hos bedstemor og bedstefar på sofabordet i spændende doseringsvæske
- Søskendes ADHD-medicin
Tal fra Giftlinjen
De seneste tre år (2014-2016) har Giftilinjen modtaget 5.993 henvendelser om uheld med medicin hos børn under 10 år.
80 procent af henvendelserne blev risikovurderet til at være lette forgiftninger, mens 20 procent blev vurderet til at være moderate til alvorlige forgiftninger.
De hyppigste henvendelser (top 5) handlede om vitaminer, paracetamol, ibuprofen, cholecalciferol (D-vitamindråber) og nicotin.
Har du mistanke om, at dit barn er blevet forgiftet af medicin?
Typiske symptomer på forgiftning kan for eksempel være:
- Opkastning
- Bevidsthedspåvirkning (svær at få kontakt med)
- Åndedrætsbesvær
- Kramper
Se mere på www.giftlinjen.dk
Enkle råd til tryg opbevaring af medicin
Opbevar medicinen:
- samlet på et sted
- uden for børns rækkevidde
- i almindelig stuetemperatur, ikke på badeværelset
- i et aflåst sted
- et sted uden direkte sollys
- Derudover bør du jævnligt rydde op i medicinen, så du har styr på, hvor mange piller eller mikstur, der er tilbage, og om holdbarhedsdatoen er overskredet.
Opbevar ikke medicin i natbordskuffen, i tasker, lommer eller andre let tilgængelige steder – med mindre du er nødt til det af helbredsmæssige årsager.
Følger du disse råd, nedsætter du risikoen for, at der sker uheld med medicin.
Vær opmærksom på medicinen i natbordsskuffen, hovedpinepillerne i tasken eller nikotintyggegummiet i lommen. Tryk på billedet for at se i høj opløsning.
Generelt om brug af medicin til børn
Børn er ikke små voksne, og de fleste lægemidler er ikke undersøgt ligeså grundigt i børn, som i voksne. Der er forskel på børne- og voksendoser, og et barn på 35 kg skal ikke nødvendigvis have halvt så stor dosis som en voksen på 70 kg. Nye lægemidler undersøges først i voksne og kliniske forsøg, men børn bliver først gennemført, når man har fået viden om lægemidlets virkning og bivirkninger i voksne.