Blodtryksmedicin med valsartan tilbagekaldes

4. juli 2018, Opdateret 6. juli 2018

Der er fundet potentielt sundhedsskadelige urenheder i flere varianter af medicin med det aktive stof valsartan. Medicinen bruges til behandling af forhøjet blodtryk og hjertesvigt. Patienter, der er i behandling med de berørte lægemidler, skal derfor kontakte deres læge snarest muligt for at blive skiftet over på anden medicin.

Al salg af de berørte lægemidler er ved at blive stoppet fra de danske apoteker.

Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at patienter i behandling med de berørte lægemidler med valsartan snarest muligt skifter over til anden behandling. Det skal understreges, at Lægemiddelstyrelsen vurderer, at det er forbundet med ubetydelig risiko at fortsætte behandlingen i kort tid, indtil man har mulighed for at kontakte lægen.

Ca. 1.500 personer i Danmark er i øjeblikket i behandling med valsartanholdig medicin.

Rådgivning til patienter

  • Hvis du er i behandling med et af de berørte produkter, som findes på listen ovenfor, bør du kontakte din læge snarest muligt med henblik på at skifte over til anden medicin. Du bør ikke stoppe behandlingen uden at have talt med en læge, da medicinen stadig virker mod din sygdom.
  • Det er kun nogle lægemidler med indhold af valsartan, der tilbagekaldes. Det er ikke alle lægemidler med valsartan. Hvis din medicin ikke står på listen ovenfor, er din medicin ikke tilbagekaldt, og du skal fortsætte din behandling, som du plejer. 

Konkret er der i de berørte lægemidler fundet urenheder, som potentielt kan være kræftfremkaldende ved længere tids brug. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at de urenheder, der er fundet, kan have været i lægemidlerne i de sidste fem år. Patienter, der har været i behandling længe, kan derfor have været udsat for urenhederne i flere år.

Lægemiddelstyrelsen er i øjeblikket ved at danne sig et overblik over situationen sammen med vores europæiske kolleger og vil løbende opdatere vores information om sagen her på hjemmesiden.

Information til læger

Urenheden, der er fundet i de berørte præparater, er N-nitrosodimethylamin (NDMA), som er klassificeret som et sandsynligt humant carcinogen.

Valsartan er en angiotensin-II-receptorantagonist, der anvendes til behandling af hypertension og hjertesvigt. Det er tilgængeligt alene eller i kombination med andre aktive stoffer.

Patienter i behandling med valsartanprodukter, der er nævnt på listen ovenfor, kan skiftes til andre valsartanprodukter eller en anden angiotensin-II-receptorantagonist (candesartan, irbesartan, losartan, olmesartan og telmisartan).

Patienter i behandling med kombinationsprodukter med valsartan og hydrochlorthiazid nævnt på listen ovenfor kan skifte til behandling med andre valsartan-hydrochlorthiazid kombinationsprodukter, til behandling med monokomponenterne, dvs. en tablet med valsartan (som ikke er på listen) samt en tablet med hydrochlortiazid eller et kombinationsprodukt af hydrochlortiazid + candesartan/irbesartan/losartan/olmesartan/telmisartan.

Opfølgning

Lægemiddelstyrelsen er dialog med Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Dansk Cardiologisk Selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin m.fl. med henblik på opfølgning til patienter, som har været udsat for urenheden. Derudover er vi ved at analysere forsyningssituationen for de lægemidler, der skal bruges som alternativ til de berørte valsartanprodukter.

Urenhederne er på nuværende tidspunkt kun set i produkter, hvor nogle af de aktive stoffer er fremstillet på den kinesiske virksomhed Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Chuannan Site, Duqiao, Linhai, Kina.

De aktive stoffer fra den kinesiske virksomhed er solgt til flere lægemiddelfabrikker rundt omkring i verden. Der vil derfor ikke stå Made in China på alle de pakninger, der skal trækkes tilbage. Det er fremstilleren af det færdige lægemiddel, der skal stå på pakningen og det kan meget vel være et andet land end det land, hvor det aktive stof er fremstillet.

Tjek listen over valsartanholdige produkter for at se om din medicin er trukket tilbage.

 

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


;