Mobil visning

Nye EU-regler mod forfalsket medicin

30. januar 2019

Med nye EU-regler, der træder i kraft den 9. februar 2019, bliver det endnu sværere for forfalsket medicin at nå ud til patienterne i EU. De nye regler, der blandt andet omfatter nye sikkerhedselementer på medicinemballage, skal nemlig forhindre, at forfalsket medicin kommer ind i den lovlige forsyningskæde for medicin - fx på apoteker og på hospitaler. 

Den 9. februar træder nye regler mod forfalsket medicin i kraft, der skal styrke patientsikkerheden i hele EU. Reglerne indebærer, at medicin i EU fremover bliver forsynet med en anbrudsordning, så man kan se, om pakningen har været åbnet, og med en stregkode, der gør det muligt at kontrollere, om medicinen er forfalsket.

Indtil for nylig har det mest været livsstilsmedicin som hormoner, steroider og antihistaminer, der er blevet forfalsket i den vestlige verden. Nu ses der ifølge det europæiske lægemiddelagentur EMA også forfalskninger af medicin mod kræft og virus. Selvom vi i Danmark kun i meget sjældne tilfælde har haft problemer med forfalsket medicin i den legale forsyningskæde, så kommer de nye regler til at have stor betydning på europæisk plan.

Rettidig omhu

”Det er rettidig omhu. Patienter har krav på effektiv og sikker medicin af høj kvalitet. Forfalsket medicin kan være af dårlig kvalitet og i forkerte styrker, og det kan udgøre en sundhedsrisiko. Selv om de nye regler kræver en stor omstilling på apotekerne og i lægemiddelvirksomhederne, så er dette initiativ et godt eksempel på, hvordan samarbejdet mellem alle EU-lande og en stor indsats fra apotekerne, grossisterne og lægemiddelvirksomheder kan styrke patientsikkerheden ikke alene i Danmark, men for hundrede millioner af europæere", siger Mette Aaboe Hansen, enhedschef for Lægemiddelgodkendelse i Lægemiddelstyrelsen.

Udover nye sikkerhedskrav på den ydre medicinemballage i form af en stregkode og en anbrudsordning, vil der blive opbygget en fælles EU-databank, hvor ægtheden af receptmedicin, der er omfattet af de nye regler, kan identificeres og kontrolleres.

Læs mere

Lægemiddelstyrelsens spørgsmål og svar om sikkerhedselementer på lægemidlers emballage.

Det europæiske lægemiddelagentur om forfalsket medicin og de nye regler.