COVID-19: Se listen over godkendte danske forsøg med medicin mod COVID-19

7. april 2020

Lægemiddelstyrelsen i Danmark har godkendt de første ansøgninger om forsøg med medicin mod COVID-19. En liste på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside giver løbende overblik over godkendte ansøgninger.

For at understøtte, at der hurtigst muligt tilvejebringes viden fra kliniske forsøg i kampen mod COVID-19, indførte Lægemiddelstyrelsen den 17. marts en hasteprocedure for at vurdere og godkende forsøg med medicin til behandling af COVID-19, således at sagsbehandlingstiden blev nedsat fra 35 til 3 dage. Nu er de første ansøgninger godkendt.

”Alle sejl er sat til for hurtigst muligt at skaffe os viden om, hvorvidt forskellige medicinpræparater har en effekt og er sikre at bruge i kampen mod coronavirus. Både herhjemme og i udlandet er hundreder af forsøg i gang, og vi bidrager fint fra dansk side”, siger medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen, Nikolai Brun.

Indtil videre har Lægemiddelstyrelsen bl.a. godkendt forsøg med præparaterne camostat, remdesivir og tocilizumab, der er nogle af de kandidater, der pt. er under lup.

En oversigt over godkendte forsøg vil løbende blive opdateret på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Gå til listen.

Forsøg med medicin

I Danmark skal kliniske forsøg anmeldes til Lægemiddelstyrelsen af den overordnede ansvarlige for forsøget – det vil sige den, der sponsorerer forsøget. Det kan f.eks. være en forskningsinstitution eller en lægemiddelvirksomhed. Derudover skal en læge eller tandlæge altid indgå som ansvarlig for forsøgene. Når Lægemiddelstyrelsen modtager en ansøgning om et forsøg, er det både kvaliteten af forsøget og patientsikkerheden, der bliver vurderet.

Kliniske forsøg skal også anmeldes til en videnskabsetisk komité, der overvejende vurderer forsøgets etiske aspekter. Før et forsøg kan starte, skal både den videnskabsetiske komité og Lægemiddelstyrelsen godkende forsøget.