Lægemiddelstyrelsen får flere beføjelser til at modvirke forsyningsproblemer
Nye regler er trådt i kraft, der blandt andet indebærer, at virksomheder, regioner og kommuner kan pålægges at indberette oplysninger om lagerbeholdninger af medicin og medicinsk udstyr til Lægemiddelstyrelsen, og at medicin og udstyr kan omfordeles til de dele af sundhedsvæsenet, hvor behovet er størst.
Lægemiddelstyrelsen samarbejder på højtryk med myndigheder og virksomheder i ind- og udland for at undgå og modvirke forsyningsproblemer med værnemidler, testudstyr og medicin som følge af corona-pandemien.
Den store efterspørgsel efter medicinsk udstyr, herunder blandt andet ansigtsmasker, mundbind og visirer, betyder pt., at der flere steder i sundhedssektoren meldes om mangler.
Aktivering af beredskabet - lagerbeholdning, omfordeling, regulering af priser
Sundheds- og ældreministeren har fastsat nye regler for at sikre forsyningen. Ministeren har også besluttet at aktivere hele lægemiddelberedskabet i forbindelse med håndteringen af corona-pandemien. Det betyder bl.a., at Lægemiddelstyrelsen efter behov kan pålægge virksomheder, regioner og kommuner at indsende oplysninger om lagerbeholdninger af medicin, medicinsk udstyr og værnemidler til Lægemiddelstyrelsen og at opbygge lagre og omfordele medicin og udstyr til de dele af sundhedsvæsenet, hvor behovet er størst. Lægemiddelstyrelsen bemyndiges også til at kunne regulere priserne på medicin og udstyr, hvis det bliver nødvendigt.
”Vi har et fantastisk godt samarbejde med både virksomheder, regioner og kommuner om at modvirke forsyningsproblemer, og det fortsætter vi med ufortrødent. De nye regler er en helgardering, så vi er sikre på, at vi under alle omstændigheder har de rigtige håndtag til at modvirke konsekvenser af corona-pandemien for bl.a. patienter og sundhedspersonale” siger direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.
Læs mere:
Bekendtgørelse om lægemiddelberedskabet ved udbrud af COVID-19