COVID-19-vaccinerne: Verdens største lægemiddelovervågnings-indsats er i gang

18. januar 2021

De første COVID-19-vacciner er blevet godkendt til brug. Nu har lægemiddelmyndigheder verden over iværksat verdenshistoriens største lægemiddelovervågningsindsats.

Over hele verden har borgere modtaget de første stik med myndighedsgodkendte vacciner mod COVID-19. En sygdom, der indtil videre har kostet over 1.500 dødsfald i Danmark og omkring 2 mio. på verdensplan.

Godkendelserne af vaccinerne er udstedt på baggrund af lægemiddelmyndigheders gennemgang af dokumentation for vaccinernes effekt og sikkerhed på baggrund af fase 3-medicinforsøg med op mod 40.000 forsøgspersoner verden over.

Nu har lægemiddelmyndighederne iværksat en lægemiddelovervågningsindsats, der er den største i verdenshistorien.

”Det er unikt, fordi så mange borgere vaccineres samtidig. Det betyder, at der er et enormt fokus på de her vacciners sikkerhed. Vi arbejder tæt sammen med lægemiddelmyndigheder over hele verden for at holde øje med, om der mod forventning skulle opstå bivirkninger, som betyder, at fordelene ved at tage vaccinen ikke længere klart opvejer ulemperne, eller hvis der skulle opstå grundlag for at udstede særlige advarsler. Hvis det alligevel skulle ske, griber vi ind,” siger Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz.

Bivirkninger efter vaccination: Sådan gør du

Lægemiddelmyndighederne overvåger vaccinerne mod COVID-19. Det sker blandt andet ved hjælp af indberetninger om formodede bivirkninger.

  • Milde, forbigående bivirkninger er almindelige efter vaccination og oftest helt ufarlige. Det kan fx være ubehag, rødme ved indstiksstedet, let feber og muskelømhed. Du behøver ikke at tage fat i din læge, hvis du oplever den slags. Hvis du fx får let feber, er det udtryk for, at immunsystemet reagerer, som det skal.

     

  • Hvis du derimod oplever alvorlige symptomer, efter du er blevet vaccineret, bør du kontakte din læge. Det kan f.eks. være allergiske symptomer som vejrtrækningsbesvær eller hududslæt. Lægen kan vurdere, om symptomerne kan skyldes vaccinen eller evt. andre forhold.

Din læge har pligt til at indberette formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. Du kan i øvrigt kontakte din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har fået bivirkninger efter vaccination.

Fuld åbenhed

Lægemiddelstyrelsen har oprettet en infoside med information om de formodede bivirkninger, der er indberettet om vaccinerne. Infosiden opdateres ugentligt.

Via Lægemiddelstyrelsens nyhedsbrev ’Nyt om lægemiddelovervågning’ vil der regelmæssigt blive informeret om bivirkninger ved vaccinerne mod COVID-19. Abonnér på nyhedsbrevet her.

Offentligheden vil herudover i relevant omfang blive informeret via medierne, sociale medier og forsidenyheder på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

- Befolkningen har krav på at blive informeret om vaccinernes effekt imod sygdommen, som den virker imod, og om de bivirkninger, der er. Der skal være fuld åbenhed, og det bliver der, siger Thomas Senderovitz.

Læs mere:

Oversigt over bivirkningsindberetninger om COVID-19-vacciner: Bivirkninger ved vacciner mod COVID-19

Sikkerhed og lægemiddelovervågning af vacciner mod COVID-19

Tema om COVID-19-vacciner

Seneste nyhedsbrev om indberettede formodede bivirkninger: Status på overvågning af BioNTech/Pfizer-vaccinen.