Ni millioner pakker ulovligt handlet medicin og medicinsk udstyr beslaglagt i Operation Pangea

8. juni 2021

Årets udgave af den globale Interpol-aktion Operation Pangea har haft særligt fokus på ulovlig handel med medicin og medicinsk udstyr relateret til COVID-19. Fra dansk side har Lægemiddelstyrelsen identificeret og indberettet 46 hjemmesider med ulovligt salg af medicin og medicinsk udstyr.

Operation Pangea XIV har på verdensplan ifølge Interpol ført til beslaglæggelse af i alt ni millioner pakninger med ulovlig medicin eller medicinsk udstyr. I år er der særligt set en stigning i COVID-19-relaterede produkter som ansigtsmasker og COVID-19-testkit, mens der ikke er set ulovlig handel med COVID-vacciner.

Tendenserne inden for ulovlig handel med lægemidler minder om tidligere år, idet der især er beslaglagt medicin som potensmidler, sovepiller/beroligende medicin og smertestillende medicin. Den beslaglagte mængde lægemidler har en anslået værdi på over 23. mio. dollars, oplyser Interpol. I forbindelse med Operation Pangea er der blevet lukket over 113.000 hjemmesider med ulovligt salg, og der er konstateret en generel stigning i antallet af ulovlige onlineforhandlere, herunder også forhandlere, der benytter sociale medier, i forhold til tidligere.

46 hjemmesider indberettet fra Danmark

I Danmark har Lægemiddelstyrelsen identificeret 30 hjemmesider med ulovligt salg af lægemidler og 16 hjemmesider med ulovligt salg af medicinsk udstyr. På hjemmesiderne er der blandt andet blevet solgt ulovlig potensmedicin, og der er blevet solgt COVID-19-antigentest, der er blevet markedsført som selvtest, selv om testene udelukkende er fremstillet og godkendt til professionel brug. De 46 hjemmesider er blevet indberettet til Interpol med henblik på videre efterforskning og eventuel lukning.

I Lægemiddelstyrelsen er enhedschef Jeanne Majland godt tilfreds med resultatet af årets aktion:

”Generelt er der stort globalt fokus på at bekæmpe ulovligt salg af medicin, og i år er man naturligvis særligt optaget af at forhindre kriminelle bagmænd i at sælge forfalskede COVID-19-vacciner og andre COVID-19-relaterede produkter,” siger Jeanne Majland.

Hun understreger, at vi indtil videre ikke har set nogen ulovlige vacciner i Danmark:

”Vores vaccinationssystem er meget sikkert. Der er skabt et system med meget få aktører, hvilket sikrer kontrol og distribution, så befolkningen kan føle sig helt tryg ved de vacciner, myndighederne tilbyder. Hvis man som borger bliver tilbudt en COVID-19-vaccine fra andre steder end dem der er godkendt af myndighederne, skal man absolut sige nej tak,” siger Jeanne Majland.  

Opfordrer til at anmelde ulovlig handel

Lægemiddelstyrelsen opfordrer enhver, der får kendskab til ulovlig handel med vacciner eller andre lægemidler eller ulovlig handel med medicinsk udstyr, til at anmelde det, så styrelsen kan undersøge sagen og advare relevante myndigheder i andre lande. For at oplyse borgerne bedst muligt om sikker internethandel har Lægemiddelstyrelsens som led i Operation Pangea samarbejdet med Toldstyrelsen om at informere de borgere, hvis forsendelser blev taget ud til stikprøvekontrol.

”Vi kan desværre ikke bekæmpe al ulovlig handel med medicin eller stoppe alle de ulovlige forsendelser til Danmark. Derfor er det afgørende, at borgerne får tilstrækkelig viden, så de kan handle medicin og medicinsk udstyr sikkert på nettet,” enhedschef Jeanne Majland.

Fakta om Operation Pangea


Operation Pangea er en årlig global aktion imod ulovlig internethandel med medicin og medicinsk udstyr.

Indsatsen skal samtidig gøre forbrugerne opmærksomme på de risici, som findes ved køb af medicin og medicinsk udstyr på internettet.

Den danske indsats er koordineret i et samarbejde mellem Toldstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Skattestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Politiet.

Årets operation, kaldet Operation Pangea XIV, fandt sted fra d. 18.-25. maj. I år har der været særligt fokus på bekæmpelse af ulovlig handel med COVID-19-relaterede produkter.

Herudover har myndighederne som led i operationen kørt en borgerrettet oplysningskampagne om regler og risici ved at købe medicin og medicinsk udstyr på nettet. På globalt plan er der i år over dobbelt så mange lande som sidste år, der har kørt kampagner for sikker nethandel.

Interpols pressemeddelelse:
Thousands of fake online pharmacies shut down in Interpol operation (08.06.2021)

Gode råd, hvis du køber medicin på nettet:

  • Køb kun medicin på apoteket eller onlineforhandlere med det grønne EU-logo.
  • Kontakt altid din læge, hvis du tror, du har brug for behandling med receptpligtig medicin.
  • Ulovlig medicin kan være sundhedsfarligt at anvende. Køb derfor kun medicin på apoteket eller hos andre godkendte forhandlere.
  • Vær opmærksom på, at hjemmesider og produkter kan se meget professionelle ud. Derfor kan det være svært at identificere ulovlige forhandlere.

Gode råd, hvis du køber medicinsk udstyr på nettet:

  • Tjek at udstyret er CE-mærket.
  • Følg altid brugsanvisningen.
  • Tjek, at der er dansk mærkning og brugsanvisning. Det skal der være. (I en begrænset periode under pandemien har Lægemiddelstyrelsen undtaget medicinske handsker og mundbind for krav om dansk mærkning, så længe anvisningen findes på andre skandinaviske sprog eller engelsk.)
  • COVID-19-test til selvtestning skal være tydeligt mærket til dette brug, og CE-mærket skal være efterfulgt af fire cifre.

Læs mere om sikker internethandel med medicin og medicinsk udstyr

Køb af medicin på nettet

Apoteker der lovligt sælger medicin på nettet

Godkendte detailforhandlere der sælger medicin på nettet

Sådan kan du anmelde en mistanke om ulovlig nethandel med medicin eller medicinsk udstyr