Køb af medicin på nettet

Opdateret 28. januar 2022

Når du køber medicin på nettet, er der særlig god grund til at være varsom og tjekke, om den netbutik, du handler med, har tilladelse til at sælge medicin. På den måde begrænser du risikoen for at købe medicin, der skader dit liv og helbred.

Kig altid efter det grønne EU-logo og det blå EU-logo

EU logo for online sale of medicines

Ovenfor: Det grønne online-logo som viser, hvorvidt hjemmesider lovligt må sælge medicin til mennesker.

Dansk, blåt e-handelslogo for lægemidler til dyr

Ovenfor: det blå online-logo som viser, hvorvidt hjemmesider lovligt må sælge medicin til dyr

Skal du købe medicin til mennesker, så kig altid efter det grønne EU-logo. Det grønne EU-logo betyder nemlig, at netbutikken er godkendt af en lægemiddelmyndighed, og skal fremgå af alle netbutikker i EU, der har tilladelse til at sælge medicin til mennesker.

Skal du købe medicin til dyr, så kig altid efter det blå EU-logo. Det blå EU-logo betyder nemlig, at netbutikken er godkendt af en lægemiddelmyndighed, og skal fremgå af alle net-butikker i EU, der har tilladelse til at sælge medicin til dyr.

Hvis logoet mangler, kan du næsten være sikker på, at det enten er en netbutik, der sælger ulovligt, eller at det er en sælger uden for EU, og så er det ulovligt at indføre medicinen til Danmark.

Logoet skal være klikbart og føre dig videre til enten Lægemiddelstyrelsens eller en anden EU-lægemiddelmyndigheds lister over apoteker eller godkendte netbutikker (detailforhandlere).

Her kan du se: 

Generelt er det altid en god idé at stille dig selv disse fem spørgsmål, når du handler på nettet:

Er tilbuddet for godt til at være sandt?

Vær varsom med at handle, hvis netbutikken har dårlig, maskinoversat tekst, hvis priserne er skæve, fx 517,97 kroner, eller er mistænkeligt lave. 

Hvor ligger netbutikken?

Tjek hvem der står bag netbutikken. Netbutikker i EU skal oplyse navn, adresse, mail og evt. telefonnummer.  Selvom webadressen slutter med.dk, kan netbutikken godt ligge i et land uden for EU, og det kan blive sværere for dig at få hjælp, hvis noget går galt.

Hvor sendes varen fra?

Tjek hvor varen bliver sendt fra. Selvom netbutikken ligger i EU, kan varen blive sendt fra et land uden for EU. Det er ulovligt at få tilsendt medicin med posten fra lande uden for EU/EØS. Læs derfor leveringsbetingelserne.

Her kan du læse mere om regler for indførsel af medicin til Danmark.  

Kan du betale med kort?

Det er sikrest at betale med kreditkort, hvor du indtaster kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre. Så vil banken i mange tilfælde kunne tilbageføre dine penge, hvis varen fx ikke dukker op, eller der bliver trukket for mange penge. Hvis du køber med to-trins-godkendelse, fx på SMS, er det en ekstra sikkerhed.

Hvad står der med småt?

Spørgeskemaer, prøvepakker og konkurrencer på nettet kan dække over fup og snyd. Læs altid det med småt, før du deltager i en konkurrence eller takker ja til et godt tilbud.

Anmeld ulovlige netforhandlere

Hvis du har mistanke om, at en netbutik eller en anden forhandler sælger medicin ulovligt, vil vi meget gerne vide det. Du kan derfor anmelde det til Lægemiddelstyrelsen via vores blanket. Anmeldelsen kan sendes anonymt.