Køb af medicin på nettet

17. juni 2019

Når du køber medicin på nettet, er der særlig god grund til at være varsom og tjekke, om den net-butik, du handler med, har tilladelse til at sælge medicin. På den måde begrænser du risikoen for at købe medicin, der skader dit liv og helbred.

Kig altid efter det grønne EU-logo

Logo til sikker handel af medicin på nettet

Kig altid efter det grønne EU-logo, når du køber medicin på nettet. Det grønne EU-logo betyder nemlig, at net-forhandleren er godkendt af en lægemiddelmyndighed og skal fremgå af alle net-butikker i EU, der har tilladelse til at sælge medicin. Hvis logoet mangler, kan du næsten være sikker på, at det enten er en net-butik, der sælger ulovligt, eller at det er en sælger uden for EU, og så er det ulovligt at indføre medicinen til Danmark.

Logoet skal være klikbart og føre dig videre til enten Lægemiddelstyrelsens eller en anden EU-lægemiddelmyndigheds liste over apoteker eller godkendte internetforhandlere (detailforhandlere).

Her kan du se listen over de apoteker, som sælger medicin på nettet og listen over andre godkendte danske forhandlere, som sælger medicin på nettet.

Udover at kigge efter det grønne EU-logo, er det altid en god idé at stille dig selv disse fem spørgsmål, når du handler på nettet:

Er tilbuddet for godt til at være sandt?

Vær varsom med at handle, hvis net-butikken sælger medicin til alt for lave priser, har dårligt, maskinoversat sprog, eller hvis priserne er skæve, fx 517,97 kroner. 

Hvor ligger net-butikken?

Tjek hvem der står bag net-butikken. Net-butikker i EU skal oplyse navn, adresse, mail og evt. telefonnummer.  Selvom webadressen slutter med.dk, kan net-butikken godt ligge i et land uden for EU, og det kan blive sværere for dig at få hjælp, hvis noget går galt.

Hvor sendes varen fra?

Tjek hvor varen bliver sendt fra. Selvom net-butikken ligger i EU, kan varen blive sendt fra et land uden for EU. Det er ulovligt at få tilsendt medicin med posten fra lande uden for EU/EØS. Læs derfor leveringsbetingelserne.

Kan du betale med kort?

Det er sikrest at betale med kreditkort, hvor du indtaster kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre. Så vil banken i mange tilfælde kunne tilbageføre dine penge, hvis varen fx ikke dukker op, eller der bliver trukket for mange penge. Hvis du køber med to-trins-godkendelse, fx på SMS, er det en ekstra sikkerhed.

Hvad står der med småt?

Spørgeskemaer, prøvepakker og konkurrencer på nettet kan dække over fup og snyd. Læs altid det med småt, før du deltager i en konkurrence eller takker ja til et godt tilbud.

Anmeld ulovlige net-forhandlere

Hvis du har mistanke om, at en net-butik eller en anden forhandler sælger medicin ulovligt, vil vi meget gerne vide det. Du kan derfor anmelde det til Lægemiddelstyrelsen via vores blanket. Anmeldelsen kan sendes anonymt.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


...