Lukning af magistrel lægemiddelproduktion i Skanderborg

16. september 2024

Glostrup Apotek er fremover den primære fremstiller af magistrelle lægemidler til udlevering på apotekerne. Lægemiddelstyrelsen er desuden i dialog med sygehusapotekerne om at få dækket behovet for magistrelle lægemidler, fordi produktionen i Skanderborg er lukket.

Dødsboet, der midlertidigt står for driften af Skanderborg Apotek, har valgt at lukke apotekets produktion af magistrelle lægemidler pr. 15. september 2024. Lukningen kan påvirke patienter og læger, fordi der nu kun er et apotek i Danmark, der har magistrel produktion.

For patienter: Patienter skal som hidtil gå til det lokale apotek for at indløse lægens recept på et magistrelt lægemiddel. Det er apoteket der sørger for at skaffe lægemidlet.

Hvis du har haft en specifik aftale med Skanderborg Apotek, anbefaler vi, at du kontakter egen læge eller dit lokale apotek, der kan hjælpe med at finde en løsning.

For læger: Vær opmærksom på, at magistrel fremstilling af lægemidler fremover kun vil foregå på Glostrup Apotek. Lægemiddelstyrelsen er foruden Glostrup Apotek også i dialog med sygehusapotekerne om, hvorvidt de kan hjælpe med at dække behovet for magistrelle lægemidler.

Magistrel produktion

Magistrelle lægemidler er lægemidler, der tilberedes på et apotek eller et sygehusapotek til den enkelte patient eller det enkelte dyr efter recept fra en læge, tandlæge eller dyrlæge. Det kan være nødvendigt for en læge at skrive recept på et magistrelt lægemiddel, når der ikke findes et godkendt lægemiddel til indikationen på det danske marked. Hvis der findes et godkendt lægemiddel til indikationen, så skal dette udleveres.

Hidtil har der været to privatejede apoteker med magistrel produktion – Skanderborg Apotek og Glostrup Apotek. Det er en aktivitet, som alle privatejede apoteker har ret til at udføre, men Lægemiddelstyrelsen kan ikke kræve, at en apoteker påtager sig denne fremstilling, ligesom Lægemiddelstyrelsen ikke kan kræve, at dødsboet fastholder fremstillingen i Skanderborg.

Sygehusapoteker har også mulighed for at fremstille magistrelle lægemidler til brug for sygehusvæsenet, og de kan i særlige situationer levere disse via apotekerne til patienter efter recept. Derfor har Lægemiddelstyrelsen i øjeblikket samtaler med sygehusapotekerne, om de kan levere magistrelle lægemidler som supplement til den produktion, som Glostrup Apotek varetager.

Ledig bevilling til Skanderborg Apotek

Den ledige bevilling til Skanderborg Apotek (hovedapoteket) er slået op på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: Ledig bevilling til Skanderborg Apotek (laegemiddelstyrelsen.dk). Da den magistrelle fremstilling lukkes pr. 15. september, indgår den ikke i opslaget, men det står den nye apoteker eller andre apotekere frit for at starte en magistrel produktion op igen.