XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

Bedre vilkår for kliniske forsøg i Danmark

23. april 2018

Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er enige om at fritage kommercielle sponsorer for alle gebyrer for fase I-forsøg med lægemidler. Det sker som led i vækstplanen for life science og for at styrke forskningen generelt. Ændringen træder i kraft 1. juli 2018 og indebærer, at kommercielle sponsorer for kliniske fase I-forsøg med lægemidler ikke længere skal betale for at søge tilladelse til at starte forsøg, få lavet væsentlige ændringer eller betale årsgebyrer.

Tidligere – i forbindelse med Finansloven 2018 – har regeringen besluttet at fjerne Lægemiddelstyrelsens gebyrer for ikke-kommercielle (forsker-initierede) kliniske forsøg med lægemidler. Det indebærer, at ikke-kommercielle sponsorer for kliniske forsøg med lægemidler heller ikke skal betale for at søge tilladelse til at starte forsøg, få lavet væsentlige ændringer eller betale årsgebyrer. 

De samlede gebyrændringer vil forbedre rammevilkårene for kliniske forsøg i Danmark. Læs mere om kliniske forsøg med lægemidler.

Sponsor

Sponsor er den person, virksomhed eller institution, der påtager sig ansvaret for at igangsætte, lede og eventuelt finansiere et klinisk forsøg. I kliniske forsøg afprøver man på mennesker, hvordan et lægemiddel virker, hvilke bivirkninger lægemidlet har, og hvordan det omsættes i kroppen.