Medicin mod for meget mavesyre tilbagekaldes fra apoteker og butikker med håndkøbslægemidler

19. september 2019

Der er fundet spor af urenheder i en bestemt type medicin mod for meget mavesyre, som indeholder stoffet ranitidin, der bruges til behandling af bl.a. halsbrand. For en sikkerheds skyld stoppes salget af denne type medicin derfor på de danske apoteker og butikker med håndkøbslægemidler. Alternativer er tilgængelige.

Der er fundet spor af stoffet N-nitrosodimethylamin (NDMA) i medicin fra producenter af medicin med stoffet ranitidin, der bruges til behandling af bl.a. mavesår og halsbrand.  Medicinen fås både i håndkøb og på recept.

NDMA mistænkes på baggrund af dyrestudier for at være kræftfremkaldende, og af forsigtighedshensyn stoppes salget derfor af den pågældende type medicin fra apoteker og butikker med håndkøbslægemidler. Der er alternative produkter tilgængelige, som kan benyttes til at behandle de samme tilstande. Patienter kan få rådgivning på apoteket eller ved kontakt til egen læge.

Der er dog ingen akut patientrisiko ved fortsat indtagelse af medicin med ranitidin. Patienter, der er i behandling med ranitidin på recept, bør ikke ændre behandlingen uden aftale med egen læge.

Fundet af urenhederne i medicinen er gjort, efter der sidste år blev fundet tilsvarende urenheder i blodtrykssænkende medicin med indholdsstoffet valsartan. Som følge af den sag har myndigheder verden over indledt undersøgelser af andre typer medicin for lignende urenheder.

Det gælder altså også for medicin med ranitidin, som det Europæiske Lægemiddelagentur EMA i øjeblikket er ved at foretage en vurdering af.

Alt salg af følgende præparater stoppes

Produktnavn

Form

Styrke

MT indehaver

Acikure

Filmovertrukne tabletter

(Håndkøb)

150 mg

Orifarm Generics A/S

Acikure

Filmovertrukne tabletter

(Håndkøb)

300 mg

Orifarm Generics A/S

Kuracid

Filmovertrukne tabletter

(Håndkøb)

150 mg

Sandoz A/S

Kuracid

Filmovertrukne tabletter

(Håndkøb)

300 mg

Sandoz A/S

Zantac

Koncentrat til infusionsvæske, opløsning

(Receptpligtigt)

25mg/ml

GlaxoSmithKline Pharma A/S

Zantac

Brusetabletter

(Håndkøb)

300 mg

Paranova Danmark A/S

Læs mere om EMA's undersøgelse: EMA to review ranitidine medicines following detection of NDMA.