Åbner i dag: Nyt dataanalysecenter skal give bedre og sikrere medicin og medicinsk udstyr til borgerne

16. november 2020

I dag slår Lægemiddelstyrelsen officielt dørene op for et nyt dataanalysecenter (DAC), der skal omsætte information og data om medicin og medicinsk udstyr til viden, der kan bruges til gavn for borgerne. Mål: Bedre og sikrere medicin og medicinsk udstyr.

I dag åbner Lægemiddelstyrelsens nye dataanalysecenter, DAC, officielt. Det sker med virtuelle, streamede åbningstaler af bl.a. direktøren for det europæiske lægemiddelagentur EMA, Emer Cooke og EU-Kommissionens generaldirektør for sundhed og fødevarer, Claire Bury.

”Som borger i Danmark og Europa er man allerede godt stillet, når det handler om medicin, udstyr og behandlingsmuligheder. Men der findes masser af data og information om medicin og udstyr, som vi ikke bruger, og som potentielt kan være afgørende for folks liv og helbred. Det tager vi nu et vigtigt skridt til at lave om på,” lyder det fra Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Lægemiddelstyrelsens dataanalysecenter skal ved hjælp af ny teknologi og ekspertise inden for data-analyse give ny viden om medicin og medicinsk udstyr, baseret på allerede tilgængelige information fra eksempelvis elektroniske sundhedsregistre, og på ny data. Det kan f.eks. være fra wearables som fx smart-ure.

Regulering og overvågning af medicin i det 21. århundrede

Dataanalysecenteret har opbygget kompetencer og kapacitet i et års tid forud for den officielle åbning, og det skal samarbejde med lægemiddelmyndigheder og forskningsmiljøer i Danmark, EU og resten af verden.

”Jeg har glædet mig rigtig meget til i dag. Det er også helt stilfærdigt sagt en god dag for borgerne ikke bare i Danmark, men i hele EU og resten af verden. Inden for en årrække forventer vi at kunne analysere store mængder viden, så vores arbejde med at vurdere, regulere og overvåge medicin og medicinsk udstyr på fællesskabets vegne kan foregå på en helt ny måde, der kommer til at tegne det 21. århundrede, og med en dataetisk standard, der kan sætte en global standard med europæisk udgangspunkt,” siger direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

Følg den officielle åbning på YouTube her: https://youtu.be/tVz-ATm-4FM

Læs mere om Lægemiddelstyrelsen dataanalysecenter her: lmst.dk/dac