Dexamethason kan bruges til behandling af visse indlagte COVID-19-patienter

18. september 2020

Dexamethason kan bruges til behandling af indlagte COVID-19-patienter, der har brug for supplerende iltbehandling. Det bekræfter det europæiske lægemiddelagentur, EMA, efter en gennemgang af resultaterne af det såkaldte RECOVERY-studie om brugen af dexamethason mod COVID-19.

Den betændelseshæmmende medicin dexamethason har i nogen tid efterhånden været anvendt på hospitaler verden over herunder i Danmark til COVID-19-patienter, der modtager supplerende iltbehandling. Og nu slår det europæiske medicinalagentur (EMA) fast, efter blandt andet at have gennemgået resultaterne fra et stort britisk studie ved navn RECOVERY af præparatets effekt og bivirkninger på covid-19-patienter, at der er dokumentation for, at præparatet kan bruges til behandling af visse COVID-19-patienter.

Baseret på gennemgangen af de tilgængelige data konkluderer EMA, at dexamethason kan bruges til voksne og unge fra 12 år, der vejer mindst 40 kg, og som har brug for supplerende iltbehandling.

Reduceret dødelighed for COVID-19-patienter i iltbehandling

RECOVERY-studiet er baseret på et stort kontrolleret lodtrækningsforsøg med forskellige behandlinger af indlagte patienter med covid-19. Det blev præsenteret i løbet af sommeren, og det viste, at 29% af de patienter i respirator, der blev behandlet med dexamethason, døde inden for 28 dage, men tallet var 41% for respiratorpatienter, der ikke fik dexamethason – altså en relativ reduktion af dødeligheden for denne patientgruppe på 35 %.

Tilsvarende viste studierne, at 23 % af COVID-19-patienterne på dexamethason, der modtog iltbehandling uden for respirator, døde inden for 28 dage, mens tallet var 26% for patienter i den samme patientgruppe, der ikke modtog dexamethason – altså en relativ reduktion af dødeligheden på 20%.

Studierne viste ingen effekt af dexamethason på patienter, der ikke modtog iltbehandling.

Disse resultater blev bakket op af yderligere data, blandt andet fra et studie udført af WHO, som omfattede data fra syv kliniske studier af behandling af patienter med COVID-19.

Endnu ikke formelt godkendt til behandling af COVID-19

Selvom EMA nu har meldt ud, at der er dokumentation for, at dexamethason kan bruges til behandling af visse patienter med COVID-19, er præparatet endnu ikke formelt godkendt. Det kan ske, hvis en virksomhed, der sælger præparatet, ansøger Lægemiddelstyrelsen eller EMA herom.

Læs mere:

Pressemeddelelse fra EMA: EMA endorses use of dexamethasone in COVID-19 patients on oxygen or mechanical ventilation.