XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

Tredje aftale om forhåndsindkøb af potentiel vaccine mod COVID-19

13. oktober 2020

Vær opmærksom på, at tallene for mængden af vaccineindkøb kan have ændret sig. Se siden om forhåndskøbsaftaler.

Danmark har tiltrådt en tredje forhåndsindkøbsaftale med en vaccineproducent om leverancer af vacciner mod COVID-19, som EU-Kommissionen har indgået på EU-landenes vegne. Aftalen indebærer, at ca. 2,4 mio. borgere kan blive vaccineret mod coronavirus, hvis vaccinen godkendes af myndighederne.

Danmark har netop tiltrådt en tredje forhåndsindkøbsaftale med en mulig leverandør af vacciner mod COVID-19, som EU-Kommissionen indgik den 8. oktober. Aftalen, som er indgået med virksomheden Johnson & Johnson, indebærer, at 2,4 mio. borgere i Danmark kan blive vaccineret, hvis den godkendes.

For en måneds tid siden indgik EU-Kommissionen den første aftale om en vaccine med vaccineproducenten AstraZeneca, der sikrer Danmark ret til at købe vacciner svarende til behandling af ca. 2,4 mio. borgere i Danmark – hvis den viser sig at være sikker og effektiv. Tallet er efterfølgende blevet opjusteret til 2,6 mio. Efterfølgende har EU-kommissionen indgået aftale med Sanofi-GSK om vaccinedoser svarende til behandling af ca. 2. mio. borgere i Danmark.

Mål: Vacciner nok til alle

Alt i alt betyder de tre aftaler altså, at Danmark nu samlet set kan købe vacciner til 7 mio. borgere, fordelt som følger:

  • Astra Zeneca: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Sanofi-GSK: ca. 2. mio. vacciner
  • Johnson & Johnson: ca. 2,4 mio. vacciner

Forhåndsindkøbsaftalerne vil dog kun kunne indløses, hvis vaccineproducenterne dokumenterer, at vaccinerne er sikre og effektive, og at de godkendes af lægemiddelmyndighederne.

Der kan som med aftalen med Astra Zeneca forekomme små ændringer i forhold til hvor mange vaccinationer de enkelte forhåndsindkøbsaftaler giver Danmark ret til at købe.

EU-Kommissionen fortsætter forhandlingerne på vegne af EU-landene med flere andre vaccineproducenter om aftaler om forhåndsindkøb. Det sker for at sikre, at det er vacciner nok til alle, hvis det viser sig at en eller flere af vaccinerne ikke kan godkendes.

Læs mere

Pressemeddelelse fra EU-Kommissionen 8. oktober 2020: Coronavirus: the Commission approves third contract to ensure access to a potential vaccine

Nyhed på lmst.dk fra 21. september: Endnu en aftale om forhåndsindkøb af potentiel vaccine mod COVID-19.

Nyhed på lmst.dk fra 14. august: Første aftale landet om leverance af potentiel vaccine mod COVID-19.

Tema på lmst.dk: Vacciner og medicin til behandling mod COVID-19.

Læs her om EU-Kommissionens strategi for coronavirusvacciner