Endnu en aftale om forhåndsindkøb af potentiel vaccine mod COVID-19

21. september 2020, Opdateret 13. oktober 2020

Vær opmærksom på, at tallene for mængden af vaccineindkøb kan have ændret sig. Se siden om forhåndskøbsaftaler.

For en måned siden indgik EU-Kommissionen den første aftale om en vaccine med vaccineproducenten AstraZeneca, der sikrer EU-landene ret til at købe op mod 400 mio. doser COVID-19-vacciner – svarende til vaccination af ca. 2,4 mio. borgere i Danmark – hvis den viser sig at være sikker og effektiv. Der kan dog forekomme små ændringer i forhold til hvor mange vaccinationer de enkelte forhåndsindkøbsaftaler giver Danmark ret til at købe.

Nu har EU-Kommissionen på vegne af alle EU-landene indgået yderligere en forhåndsindkøbsaftale med en vaccineproducent (Sanofi-GSK) om leverancer af 300 mio. vaccinedoser mod COVID-19, svarende til ca. 3,7 mio. doser til Danmark. Da en vaccination kræver to doser, svarer det til vaccination af ca. 2 mio. borgere eller ca. 30 pct. af befolkningen i Danmark.

Denne forhåndsindkøbsaftale vil kunne indløses, hvis Sanofi-GSK dokumenterer, at vaccinen er sikker og effektiv, og den godkendes af lægemiddelmyndighederne.

Forhandlinger i gang med fem yderligere producenter

For at sikre borgerne adgang til en sikker og effektiv vaccine mod COVID-19 er EU-landene gået sammen om at indkøbe potentielle vacciner mod COVID-19 med forskellige profiler, produceret af forskellige virksomheder.

Der er forhandlinger i gang med flere vaccineproducenter fra EU-Kommissionens side.

Regeringen samarbejder med de andre EU-lande om at sikre danske og europæiske borgere adgang til en vaccine mod coronavirus. De mulige vacciner skal udvikles og gennemtestes, så det grundigt dokumenteres, at vaccinen er effektiv og sikker at anvende. Det er regeringens strategi at være på forkant med udviklingen for en potentiel vaccine er et helt centralt redskab, der skal gøre det muligt at vende tilbage til et mere åbent samfund og en mere normal hverdag. Derfor er Danmark også med i de på nuværende tidspunkt to forhåndsindkøbsaftaler, som EU har indgået med lovende og potentielle vaccinekandidater”, siger Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke.

Ligesom den potentielle COVID-19-vaccine fra AstraZeneca testes vaccinekandidaten fra Sanofi-GSK i øjeblikket i videnskabelige forsøg. Når data fra den tredje fase med tusinder af frivillige forsøgspersoner er klar, skal dokumentation for vaccinernes effekt og sikkerhed indsendes til lægemiddelmyndighederne, hvor den vil blive godkendt til brug, hvis den vurderes at være effektiv og sikker.

Læs EU-Kommissionens nyhed her: Coronavirus: Kommissionen underskriver endnu en kontrakt for at sikre adgang til en potentiel vaccine.

Læs mere på Lægemiddelstyrelsens webtema om godkendelser af covid19-vacciner.