EMA: Booster-vaccination med Comirnaty og Spikevax kan øge beskyttelsen mod COVID-19 hos udvalgte grupper

4. oktober 2021

Det europæiske lægemiddelagentur EMAs lægemiddelkomité CHMP konkluderer, at en booster-vaccination med mRNA-vaccinerne Comirnaty (Pfizer/BioNTech) og Spikevax (Moderna) kan øge beskyttelsen mod COVID-19 hos udvalgte grupper.

CHMPs vurdering er baseret på studier, der viser, at en booster-vaccination med en af disse vacciner kan øge beskyttelsen hos personer med stærkt nedsat immunforsvar.

På den baggrund konkluderer EMA, at en booster-vaccination med Comirnaty eller Spikevax til sårbare personer med stærkt nedsat immunsystem kan gives mindst 28 dage efter andet stik og at en sådan booster-vaccination vil styrke beskyttelsen mod COVID-19 hos i hvert fald en del personer i disse grupper.

Derfor bliver produktresuméet for begge vacciner nu opdateret med den nye anbefaling, og EMA fortsætter desuden med at overvåge vaccinernes effekt.

Booster-vaccination til personer med normalt immunsystem

CHMP har desuden analyseret data, der viser en højere beskyttelse mod COVID-19 efter en booster-vaccination med Comirnaty ca. seks måneder efter andet stik hos personer i aldersgruppen 18-55 år med normalt immunsystem.

På den baggrund konkluderer CHMP, at en booster-vaccination for personer over 18 år mindst seks måneder efter andet stik kan overvejes. Produktresuméet for Comirnaty bliver nu opdateret i henhold hertil.

Risikoen for betændelsestilstande i hjertet eller andre sjældne bivirkninger efter booster-vaccination er ukendt og bliver nøje overvåget af EMA, der ligeledes – som tilfældet er for alle lægemidler – fortsætter med at overvåge alle data for COVID-19-vaccinernes sikkerhed og effekt.

Alle disse anbefalinger indstiller EMA nu til EU-Kommissionens godkendelse. 

Hvorvidt booster-vaccination skal tages i anvendelse og i givet fald til hvilke grupper forbliver en afgørelse, der tages af de enkelte landes sundhedsmyndigheder på basis af de specifikke nationale forhold. I Danmark er det en beslutning, der tages af Sundhedsstyrelsen.

CHMP er fortsat i gang med at analysere data for booster-vaccination med Modernas COVID-19-vaccine Spikevax til personer med normalt immunsystem.

Læs nyheden fra EMA hér.