EMA: Booster-vaccination med Comirnaty og Spikevax kan øge beskyttelsen mod COVID-19 hos udvalgte grupper

4. oktober 2021

Det europæiske lægemiddelagentur EMAs lægemiddelkomité CHMP konkluderer, at en booster-vaccination med mRNA-vaccinerne Comirnaty (Pfizer/BioNTech) og Spikevax (Moderna) kan øge beskyttelsen mod COVID-19 hos udvalgte grupper.

CHMPs vurdering er baseret på studier, der viser, at en booster-vaccination med en af disse vacciner kan øge beskyttelsen hos personer med stærkt nedsat immunforsvar.

På den baggrund konkluderer EMA, at en booster-vaccination med Comirnaty eller Spikevax til sårbare personer med stærkt nedsat immunsystem kan gives mindst 28 dage efter andet stik og at en sådan booster-vaccination vil styrke beskyttelsen mod COVID-19 hos i hvert fald en del personer i disse grupper.

Derfor bliver produktresuméet for begge vacciner nu opdateret med den nye anbefaling, og EMA fortsætter desuden med at overvåge vaccinernes effekt.

Booster-vaccination til personer med normalt immunsystem

CHMP har desuden analyseret data, der viser en højere beskyttelse mod COVID-19 efter en booster-vaccination med Comirnaty ca. seks måneder efter andet stik hos personer i aldersgruppen 18-55 år med normalt immunsystem.

På den baggrund konkluderer CHMP, at en booster-vaccination for personer over 18 år mindst seks måneder efter andet stik kan overvejes. Produktresuméet for Comirnaty bliver nu opdateret i henhold hertil.

Risikoen for betændelsestilstande i hjertet eller andre sjældne bivirkninger efter booster-vaccination er ukendt og bliver nøje overvåget af EMA, der ligeledes – som tilfældet er for alle lægemidler – fortsætter med at overvåge alle data for COVID-19-vaccinernes sikkerhed og effekt.

Alle disse anbefalinger indstiller EMA nu til EU-Kommissionens godkendelse. 

Hvorvidt booster-vaccination skal tages i anvendelse og i givet fald til hvilke grupper forbliver en afgørelse, der tages af de enkelte landes sundhedsmyndigheder på basis af de specifikke nationale forhold. I Danmark er det en beslutning, der tages af Sundhedsstyrelsen.

CHMP er fortsat i gang med at analysere data for booster-vaccination med Modernas COVID-19-vaccine Spikevax til personer med normalt immunsystem.

Læs nyheden fra EMA hér.

Fik du svar på dine spørgsmål?

Beskriv, hvordan vi kan forbedre hjemmesiden. Vær opmærksom på, at vi ikke besvarer spørgsmål stillet via denne funktion.


...