EMA fraråder ivermectin til forebyggelse eller behandling af COVID-19 uden for kliniske forsøg

22. marts 2021

Især i udlandet har der verseret forlydender om, at lægemidlet Ivermectin skulle virke mod COVID-19. Det er der ikke nogen dokumentation for, lyder det nu fra europæiske lægemiddelagentur, EMA, efter at agenturet har gennemgået den seneste dokumentation for brugen af lægemidlet.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA har i dag meldt ud, at der ikke er dokumentation for, at Ivermectin skulle virke mod COVID-19.

Ivermectin er et præparat, der ligesom hydroxychloroquin, D-vitamin og zink er blevet fremhævet på sociale medier og via medierne som effektivt til behandling af COVID-19, uden at der har været dokumentation for det fra større forsøg.

Tidligere på måneden gik den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA ud med en advarsel til amerikanske borgere mod at selvmedicinere med ivermectin for at forebygge eller behandle COVID-19: Why You Should Not Use Ivermectin to Treat or Prevent COVID-19. Det er der ikke belæg for herhjemme.

”Der har været studier fremme med varierende resultater, hvor nogle viste effekt, mens andre ikke gjorde. Derfor er det fint, at EMA har set på de samlede data og nu konkluderer, at man ud fra nuværende tilgængelige data ikke bør anvende ivermectin mod COVID-19, medmindre det er som led i et klinisk forsøg”, siger konstitueret chef for enheden Regulatorisk og Klinisk Evaluering i Lægemiddelstyrelsen, Hanne Lomholt.

Ivermectin er godkendt til behandling af fnat

Ivermectin-tabletter er godkendt i EU til behandling af fnat, mens ivermectin-hudpræparater er godkendt til behandling af hudlidelser som rosacea. Det udskrives på recept herhjemme Lægemidlet er også godkendt til veterinær brug mod parasitter hos flere dyrearter.

Ivermectin er ikke godkendt til forebyggelse eller behandling af COVID-19 i EU, og EMA har ikke modtaget ansøgninger om brug af ivermectin mod COVID-19.

Efter nylige indberetninger og publikationer om brugen af ivermectin mod COVID-19 gennemgik EMA den seneste dokumentation fra laboratorieundersøgelser, observationsstudier, kliniske forsøg og metaanalyser. Og på den baggrund har EMA nu konkluderet, at den tilgængelige dokumentation, der findes pt., ikke understøtter brugen af ivermectin mod COVID-19 uden for kliniske forsøg.

Små studier med begrænsninger og varierende resultater

I laboratorieundersøgelser viste resultater, at ivermectin kunne blokere spredning af SARS-CoV-2 (virussen, der forårsager COVID-19), men ved meget højere ivermectin-koncentrationer end de aktuelt godkendte doser. Resultaterne fra kliniske studier var varierende. Nogle undersøgelser viste ikke nogen fordel ved brugen, mens andre viste en mulig fordel. De fleste undersøgelser, som EMA gennemgik, var små og havde begrænsninger, blandt andet i forhold til forskellige doseringer af lægemidlet og brugen af samtidig medicin.

Ivermectin tolereres generelt godt ved doser, der er godkendt til andre indikationer – dvs. til andre sygdomme – men på grund af de meget højere doser, der er nødvendige for at opnå koncentrationer af ivermectin, der er effektiv mod COVID-19, kan der forekomme flere bivirkninger. Forgiftning kan ikke udelukkes, når ivermectin bruges i højere doser end de godkendte.

Yderligere kliniske forsøg er nødvendige for at drage konklusioner om, hvorvidt ivermectin er effektiv og sikker til forebyggelse og behandling af COVID-19.

Læs mere:

EMA’s pressemeddelelse: EMA advises against use of ivermectin for the prevention or treatment of COVID-19 outside randomised clinical trials.

Lægemiddelstyrelsens tema om vacciner mod COVID-19.