EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson & Johnson-vaccinen og usædvanligt sygdomsbillede

21. april 2021

Der er en mulig sammenhæng mellem vaccinen fra Johnson & Johnson og et usædvanligt sygdomsbillede med en kombination af blodpropper usædvanlige steder, et lavt antal blodplader og flere tilfælde af blødninger. Der er set få tilfælde i USA. Hyppigheden af dette sygdomsbillede undersøges fortsat.

Det samme sjældne men alvorlige sygdomsbillede med en kombination af blodpropper usædvanlige steder, et lavt antal blodplader og flere tilfælde af blødninger, som er set efter vaccinationer med AstraZenecas vaccine mod COVID-19, er også konstateret efter vaccinationer med vaccinen fra Johnson & Johnson. Og det er sandsynligt, at det er vaccinen, der er årsagen.

Det slår det europæiske medicinalagentur EMA fast i dag. Meldingen kommer efter, at der den 9. april blev iværksat en hasteundersøgelse af sagen fra agenturets side. Som konsekvens vil vaccinens produktresumé blive opdateret med information om, at der i meget sjældne tilfælde kan forekomme tilfælde af det pågældende syndrom.

Hyppigheden og risikogrupper undersøges fortsat

Vaccinen er endnu ikke taget i brug i Danmark, og vaccinen er sat på pause i USA, mens sagen undersøges yderligere, herunder blandt andet ift. risikogrupper og hyppigheden af de usædvanlige sygdomsbilleder i USA. Omkring 7 millioner amerikanere er vaccineret med Johnson & Johnsons vaccine, og indtil videre er der rapporteret om 8 tilfælde.  

En udmelding fra de amerikanske myndigheder forventes senere på ugen. De europæiske lægemiddelmyndigheder og EMA arbejder tæt sammen med bl.a. den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA.

Vaccinen fra Johnson & Johnson blev betinget godkendt i EU den 11. marts 2021 på baggrund af, at vaccinens beskyttende virkning mod COVID-19-sygdom opvejer de mulige bivirkninger.

EMA's pressemeddelelse: COVID-19 Vaccine Janssen: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets