EMA på vej med gennemgang af data om AstraZeneca-vaccinens virkning mod COVID-19 sygdom

14. april 2021

Det europæiske lægemiddelagentur iværksætter en gennemgang af vaccinationsdata vedr. AstraZenecas vaccine mod COVID19, herunder i forhold til infektionsrater, indlæggelser og dødelighed. Derudover er en anbefaling på vej ift. vaccinationer af personer, der har modtaget den første dosis af vaccinen.

EMA sætter nu gang i en gennemgang af vaccinationsdata og data om sygdomsepidemiologi vedrørende vaccinen fra AstraZeneca. Gennemgangen omfatter bl.a. viden om infektionsrater, indlæggelser og dødelighed. Den foretages på anmodning fra EU-kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed efter et møde med EU's sundhedsministre.

EMA’s gennemgang skal understøtte EU-landenes beslutninger omkring den eventuelle anvendelse af vaccinen i landenes COVID19-vaccinationsprogrammer.

Det er Sundhedsstyrelsen, der på baggrund af en vurdering af bl.a. smittetrykket og tilgængeligheden af andre vacciner i Danmark foretager den sundhedsfaglige vurdering af, om vaccinen fra AstraZeneca og andre godkendte vacciner skal anvendes herhjemme.

EMA vurderer, at de samlede fordele ved AstraZeneca-vaccinen i forhold til at modvirke COVID-19 sygdom fortsat opvejer risiciene i form af kendte og mulige bivirkninger.

EMA’s pressemeddelelse: AstraZeneca’s COVID-19 vaccine: EMA to provide further context on risk of very rare blood clots with low blood platelets.

Sundhedsstyrelsens nyhed: Danmark fortsætter vaccineudrulning uden AstraZeneca-vaccinen.