Flere loppemidler i håndkøb

12. november 2021, Opdateret 17. november 2021

Fra mandag den 15. november ændres udleveringsgruppen for visse lægemidler mod lopper og flåter til hunde og katte, så lægemidlerne kan købes i håndkøb.

De produkter der har fået ændrede udleveringsbestemmelser pr. 15. november er:

  • Effipro comp spot on
  • Effitix spot on
  • Foresto halsbånd
  • Scalibor halsbånd
  • Seresto halsbånd
  • Vectra 3D spot on

Beslutningen omfatter medicinerede halsbånd og pipetter til ”spot-on” applikation, og Lægemiddelstyrelsen har vurderet, at udleveringsbestemmelsen ”HV” skal anvendes for de berørte produkter, og at de kan sælges i selvvalg. Beslutningen er bl.a. truffet som følge af beslutninger i det europæiske lægemiddelagentur EMAs udvalg for veterinærlægemidler (CVMP), som har hævet receptpligten for flere sammenlignelige lægemidler mod lopper og flåter til hunde og katte.

Desuden giver den nye veterinære forordning, der træder i kraft 28. januar 2022, udvidede muligheder for at forhandle håndkøbslægemidler over grænserne, hvorfor der er et øget behov for at harmonisere udleveringsbestemmelserne for lægemidler mod lopper og flåter mellem medlemslandene.

Fortsat afgørende at følge anvisninger på indlægssedlen

Lægemiddelstyrelsen understreger, at midlerne stadig skal anvendes med forsigtighed, og at det er vigtigt at følge anvisningerne på indlægssedlen. Selv om disse lægemidler er tilgængelige i håndkøb, anbefaler vi stadig at konsultere dyrlægen for at finde den rigtige behandlingsstrategi. Vær som altid opmærksom på bivirkninger, når et medicinsk produkt anvendes. Eventuelle mistænkte bivirkninger kan indberettes via Lægemiddelstyrelsens hjemmeside eller til den virksomhed, der har markedsføringstilladelse til produktet.

Til sidst skal det bemærkes at CVMP i øjeblikket arbejder med en vurdering af miljøeffekterne af de ektoparasitære midler mod lopper og flåter. Dette arbejde kan eventuelt senere medføre ændringer af udleveringsbestemmelser i hele EU.