XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

Lægemiddelmyndigheder undersøger indberetninger om blodpropper efter AstraZeneca-vaccinationer

11. marts 2021

Lægemiddelstyrelsen har i samarbejde med EMA og de andre lægemiddelmyndigheder i EU iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen efter indberetninger om blodpropper hos borgere, som har fået vaccinen. Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark. Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA har iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen efter tilfælde, hvor borgere har fået blodpropper relativt kort tid efter, at de er blevet vaccineret.

På grund af det tidsmæssige sammenfald vurderer Lægemiddelmyndighederne, at der er grund til at undersøge omstændighederne nærmere. Lægemiddelstyrelsen har modtaget én indberetning om dødsfald i Danmark på baggrund af blodpropper. Sagen er under behandling. 

Sundhedsstyrelsen har ud fra et forsigtighedsprincip sat yderligere vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen i bero i Danmark, indtil resultaterne af undersøgelserne foreligger.

”Vi ved endnu ikke, om blodpropperne og det danske dødsfald skyldes vaccinen, men det skal nu grundigt undersøges for en sikkerheds skyld,” siger enhedschef Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen.

Borgere, der er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de sidste 14 dage, og som oplever længerevarende symptomer, dvs. mere end 3 dage, bør gå til egen læge. Man bør også konsultere sin læge, hvis man oplever nye symptomer inden for de 14 dage, efter at evt. almindeligt kendte, forbigående symptomer, som er oplevet de første dage efter vaccinationen, er forsvundet.

Sat på pause i flere lande

I seks andre europæiske lande har man for nuværende sat brugen af et specifikt parti af AstraZeneca-vaccinen i bero, mens undersøgelserne står på.

Enhedschef Tanja Erichsen opfordrer til, at man tager det roligt, hvis man er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine.

”Jeg forstår godt, hvis man bliver bekymret, men man skal huske på, at der endnu ikke er påvist en sammenhæng mellem vaccinerne fra AstraZeneca og tilfældene af blodpropper. Det er det, vi nu vil undersøge,” siger hun.

Læs mere: 

Pressemeddelelse fra EMA:COVID-19 Vaccine AstraZeneca: PRAC preliminary view suggests no specific issue with batch used in Austria. 

Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse: Vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca sættes på pause indtil videre.