Status på behandlede indberetninger om formodede bivirkninger ved COVID-19 Vaccine AstraZeneca efter vaccination af mere end 136.090 danskere

11. marts 2021

Over 136.090 danskere er vaccineret med COVID-19 Vaccine AstraZeneca. 383 indberetninger om formodede bivirkninger ved COVID-19 Vaccine AstraZeneca er behandlet pr. 9. marts 2021. De fleste er kendte og forbigående bivirkninger. Der er behandlet 5 tilfælde af anafylaksi. Der er behandlet 1 tilfælde om et dødsfald som følge af blodpropper.

Over 136.090 borgere i Danmark er nu vaccineret mod COVID-19 med AstraZenecas vaccine. Ingen borgere har fået anden dosis af vaccinen.

Lægemiddelstyrelsen har frem til 9. marts 2021 modtaget 12.867 indberetninger om formodede bivirkninger ved vaccinen. Heraf er 383 indberetninger behandlet. Indberetninger om formodede alvorlige bivirkninger behandles først.

Langt de fleste indberettede formodede bivirkninger er milde og moderate. De omhandler hovedsageligt kendte og forbigående bivirkninger som f.eks. feber, hovedpine, kulderystelser og muskel- og ledsmerter.

Når en vaccine aktiverer immunsystemet, vil mange opleve influenzalignende symptomer. Det er helt almindeligt og et tegn på, at kroppens immunsystem reagerer på vaccinen. Reaktionerne ses ved de fleste typer vacciner, og de plejer at være overstået inden for en dag eller to. Omvendt er mangel på symptomer fra immunsystemet ved vaccination ikke ensbetydende med manglende effekt af vaccinen. Det er bare forskelligt fra person til person hvordan man reagerer på en vaccination.

Allergiske reaktioner

Der er, som forventet, også indberettet formodede bivirkninger i form af allergiske reaktioner på AstraZeneca.

Som ved alle vaccinationer er der en lille risiko for sjældne, men kraftige allergiske reaktioner, herunder såkaldte anafylaktiske reaktioner, som kan være livstruende, hvis de ikke behandles omgående.

Lægemiddelstyrelsen har vurderet 6 indberetninger om sådanne kraftige allergiske reaktioner efter vaccination med Covid-19 vaccine AstraZeneca. Alle 6 tilfælde vurderes at være relateret til vaccinen, og alle var forbigående. I alle tilfælde medførte symptomerne en kortvarig indlæggelse til observation på hospitalet. Lægemiddelstyrelsen har vurderet, at der i 5 tilfælde er tale om egentlige anafylaktiske reaktioner (anafylaksi i henhold til Brighton klassifikationen).

Lægemiddelstyrelsen følger og vurderer udviklingen af anafylaksi nøje i samarbejde med EMA og andre lægemiddelmyndigheder i EU og globalt.

En indberetning om dødsfald: Sammenhæng med vaccinen undersøges

Lægemiddelstyrelsen har modtaget 1 indberetning om et dødsfald som følge af blodpropper efter vaccination. Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng med vaccinen. Lægemiddelstyrelsen er ved at undersøge, om der kan være en sammenhæng mellem vaccinen og dødsfaldet.

Der er indberettet enkelte lignende tilfælde i andre EU-lande. Disser er sammen med den danske sag ved at blive undersøgt af EMA. Derfor har Sundhedsstyrelsen ud fra et forsigtighedsprincip besluttet, at sætte yderligere vaccinationer med covid-19 vaccine AstraZeneca i bero i 14 dage. Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering i uge 12.

Lægemiddelmyndigheder undersøger indberetninger om blodpropper efter AstraZeneca-vaccinationer

Læs mere om tidligere statusmeddelelser om overvågning af COVID-19 Vaccine AstraZeneca:

Nyhed på lmst.dk fra 4. marts: Status på behandlede indberetninger om formodede bivirkninger ved COVID-19 Vaccine AstraZeneca efter vaccination af mere end 87.000 danskere

Nyhed på lmst.dk fra 25. februar: Status på behandlede indberetninger om formodede bivirkninger ved COVID-19 Vaccine AstraZeneca efter vaccination af mere end 43.000 danskere

Nyhed på lmst.dk fra 18. februar: Status på behandlede indberetninger om formodede bivirkninger ved COVID-19 Vaccine AstraZeneca efter vaccination af mere end 18.000 danskere

Lægemiddelstyrelsen tema om indberettede bivirkninger ved COVID-19-vacciner.