XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning

Mindre ændringer i tilskudsstatus for medicin mod urinsyregigt

26. januar 2022

Med virkning fra den 30. maj 2022 får febuxostat ændret tilskudsklausulen og probenecid, der i dag har generelt (automatisk) tilskud får generelt klausuleret tilskud. Ændringerne skal bidrage til, at patienterne får den mest hensigtsmæssige medicin mod urinsyregigt.

Der sker følgende ændringer:

 • Febuxostat tabletter får ny tilskudsklausul: ”Uratsænkende behandling af patienter uden erkendt svær hjerte-karsygdom, hvor behandling med allopurinol i maksimalt tolerabel dosis har vist sig utilstrækkelig”. Det drejer sig om:

  Adenuric filmovertrukne tabletter
  Febuxostat "Accord" filmovertrukne tabletter
  Febuxostat "Krka" filmovertrukne tabletter
  Febuxostat "Medical Valley" filmovertrukne tabletter
  Febuxostat "Teva" filmovertrukne tabletter

   

 • Probenecid tabletter får generelt klausuleret tilskud: ”Uratsænkende behandling, hvor allopurinol, i maksimalt tolerabel dosis, og eventuelt febuxostat har vist sig utilstrækkelig eller ikke tolereres samt ved penicillinbehandling, hvor høje og langvarige plasmakoncentrationer ønskes”. Det drejer sig om:
  Procebenic "Medic" tabletter 

Allopurinol og colchicin vil fortsat have generelt tilskud.

Afgørelsen er truffet på baggrund af anbefalinger fra Medicintilskudsnævnet.

Afgørelsen kan ses her: Afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for lægemidler til behandling af urinsyregigt

Hvilken betydning får ændringerne?

I 2020 indløste knap 1.800 personer recept på den medicin, som er omfattet af ændringerne.

For de patienter, der er i behandling med den medicin, der ændrer tilskud, skal lægen sammen med patienten i god tid inden den 30. maj 2022 tage stilling til den fremtidige behandling. Det kan for eksempel ske ved receptfornyelse.

Hvis patienten er omfattet af tilskudsklausulen, skal der markeres “tilskud” på recepten, og patienten kan fortsætte behandlingen med den samme medicin med tilskud.

Information

Vi har bedt apotekerne om i de kommende måneder at opfordre de berørte patienter til inden den 30. maj 2022 at tale med lægen om den fremtidige behandling.

Vi informerer også relevante interessenter, herunder videnskabelige selskaber og patientforeninger. Liste over interessenter.