Adrenalinpennen Emerade tilbagekaldes

11. maj 2023

Patienter, der har en Emerade adrenalinpen, skal hurtigst muligt kontakte en læge for at få en ny recept på en adrenalinpen fra et andet firma. Dernæst skal pennen ombyttes på apoteket til den nye adrenalinpen. Læger og apoteker bliver i dag informeret om situationen, så de er klar til at hjælpe patienterne med at få en ny adrenalinpen.

Emerade adrenalinpenne

Ovenfor: Emerade adrenalinpenne

Virksomheden PharmaSwiss Ceska republika s.r., der markedsfører Emerade, har informeret Lægemiddelstyrelsen om, at adrenalinpennen Emerade ikke overholder krav til faldtest. Dermed er der risiko for, at Emerade adrenalinpennen ikke fungerer, som den skal (enten ikke udløses eller udløses for tidligt), hvis pennen er blevet tabt eller på anden måde har været udsat for slag.

Problemet gælder både for Emerade pennen i styrken 300 mikrogram og i styrken 500 mikrogram (se foto). Tilbagekaldelsen gælder alle partier (batches) af Emerade.

Adrenalinpenne bruges som førstehjælp ved alvorlige overfølsomhedsreaktioner (anafylaktisk chok) forårsaget af fx insektstik, fødevareallergi eller ved allergisk reaktion på indsprøjtning af lægemidler (fx vacciner). Da pennen anvendes i livstruende situationer, er det vigtigt, at man kan være sikker på, at lægemidlet virker. Derfor har virksomheden PharmaSwiss Ceska republika s.r., der markedsfører Emerade, valgt at tilbagekalde produktet på patientniveau.

”Det er vigtigt, at patienter, der har en ordination på Emerade, ikke kommer til at mangle en velfungerende adrenalinpen i en periode. Derfor skal man som patient hurtigst muligt kontakte en læge og få udstedt en ny recept på en anden adrenalinpen fra et andet firma og få den ombyttet på apoteket. Der findes andre tilsvarende alternativer, som man kan få på apoteket,” siger enhedschef Jeanne Majland.

Ifølge virksomheden er der i alt omkring 300 Emerade-pakninger hos patienter, klinikker eller apoteker i Danmark. De patienter, der har fået ordineret Emerade, vil modtage direkte besked via e-Boks om at ombytte produktet hurtigst muligt. Det er vigtigt, at patienter fortsat anvender deres Emerade pen som foreskrevet, indtil de har fået en anden adrenalinpen.

Emerade kan også være at finde hos lægeklinikker, vaccinationscentre, tandlæger m.fl., der også skal sørge for at erstatte Emerade med en adrenalinpen fra et andet firma.