Demensmedicin med indhold af rivastigmin ændrer tilskudsstatus

Opdateret 1. december 2023

Fra den 4. marts 2024 mister kapsler med indhold af rivastigmin det generelt klausulerede tilskud og depotplastre med indhold af rivastigmin ændrer tilskudsklausul.

Tilskuddet til rivastigmin kapsler fjernes på grund af en vedvarende prisforskel i forhold til den billigste demensmedicin, donepezil tabletter, som har samme effekt. Donepezil tabletter koster 0,70 kr. om dagen, mens rivastigmin kapsler koster mellem 3,38-3,62 kr. om dagen i behandlingspris.

Depotplastrer med rivastigmin får ændret deres tilskudsklausul på grund af den betydelige prisforskel sammenlignet med den billigste demensmedicin, donepezil, som har den samme effekt. Prisen for behandling med depotplastrer ligger mellem 6,63-17,74 kr. om dagen, mens donepezil kun koster 0,70 kr. om dagen. Derfor er det kun rationelt at anvende depotplastrer til patienter, der ikke kan tage tabletter eller kapsler, og derfor får depotplastrerne nu tilskudsklausul til:

’’Patienter med relevant demenssygdom, hvor diagnosen er stillet af en speciallæge i psykiatri, neurologi og/eller geriatri og hvor behandling med oral kolinesterasehæmmer ikke er mulig.’’

I 2022 var omkring 3.500 personer i behandling med rivastigmin.

Betydning for patienten

Hvis du er i behandling med enten rivastigmin kapsler eller depotplastre, bør du tale med din læge inden den 4. marts 2024 om din fremtidige behandling.

Din læge kan ansøge om enkelttilskud til kapsler med indhold af rivastigmin, hvis du af særlige årsager ikke kan behandles med billigere behandling.

Hvis lægen vurderer, at du fortsat opfylder klausulen for rivastigmin depotplastre, skal lægen blot angive 'tilskud' på recepten. 

Læger og apoteker får besked om tilskudsændringen

Lægemiddelstyrelsen orienterer lægerne om ændringen, og vi beder apotekerne om at orientere samt opfordre deres kunder til at tale med lægen. Apotekerne får desuden tilsendt Lægemiddelstyrelsens informationsark, som de kan printe og udlevere til berørte kunder.

Links

Informationsark

Afgørelse