Paracetamol stikpiller til børn bliver gjort receptpligtige

16. november 2023

Smertestillende paracetamol stikpiller til mindre børn er ramt af leveringsvanskeligheder, og den eksisterende lagerbeholdning er nu så lille, at Lægemiddelstyrelsen gør medicinen receptpligtig. Det betyder, at man ikke længere kan købe Paracetamol stikpiller 125 mg i håndkøb.

Lægemiddelstyrelsen har besluttet at ændre udleveringsgruppe for paracetamol 125 mg suppositorier (stikpiller) fra HX18 (håndkøb til personer over 18 år) til udleveringsgruppe B (receptpligt).

Årsagen er, at der kun er meget begrænsede forsyninger og udsigt til leveringssvigt hen over vinteren. Samtidig er det afgørende at sikre tilstrækkelig medicin til syge børn, der kun kan behandles med en stikpille.

I første omgang blev salget af paracetamol stikpiller forsøgt begrænset ved at standse leverancerne til detailhandlen og forbeholde håndkøbssalget til apotekerne. Men i løbet af de seneste dage har der været et ekstraordinært stort salg af medicinen, og derfor er det nu nødvendigt at gøre den resterende beholdning receptpligtig.

”Vi havde håbet at kunne strække forsyningerne, så man kunne opretholde håndkøbssalget på apotekerne. Den mulighed har vi ikke længere, fordi der er blevet solgt så meget de seneste dage. Derfor bliver Paracetamol stikpiller 125 mg nu receptpligtige, så man skal omkring en læge for at få udskrevet medicinen. På den måde kan vi bedre sikre, at medicinen bliver forbeholdt de børn, der har størst behov,” siger sektionschef Mette Veje fra Lægemiddelstyrelsen. 

Lægemiddelstyrelsen har informeret apotekerne og detailhandlen om ændringen, der betyder, at det ikke længere er tilladt at sælge medicinen i håndkøb. Lægerne har desuden fået besked om, at det er vigtigt, at medicinen kun udskrives til børn, der absolut ikke kan indtage smertestillende medicin i oral form (flydende), og som derfor ikke har andre muligheder end at anvende stikpiller.

Link

Paracetamol-stikpiller til børn ramt af leveringsproblemer (laegemiddelstyrelsen.dk)