PRAC indleder undersøgelse af postmenopausal blødning som mulig bivirkning efter covid-19-mRNA-vacciner

23. november 2023

Den europæiske bivirkningskomité PRAC har indledt en vurdering af postmenopausal blødning som en mulig bivirkning efter covid-19-vaccinerne fra Pfizer/BioNTech (Comirnaty) og Moderna (Spikevax).

Sikkerhedssignalet er blevet taget op til vurdering, efter at den norske sundhedsstyrelse Folkehelseinstituttet (FHI) har publiceret et kohorte-studie, som viser et øget antal tilfælde af uventet blødning i tiden efter covid-19-vaccination hos kvinder, som normalt ikke menstruerer på grund af overgangsalder eller hormonbehandling.

Bivirkningskomiteen har nu sendt en række spørgsmål, som de to vaccineproducenter Pfizer/BioNTech og Moderna skal forholde sig til inden d. 3. januar 2024. Herefter fortsætter bivirkningskomiteen sin vurdering.

 

Kontakt læge, hvis du oplever postmenopausal blødning

Postmenopausal blødning betragtes altid som unormalt, og det anbefales at søge læge, hvis man oplever det.

Bivirkningskomiteen har tidligere vurderet, at ’kraftig menstruationsblødning’ hos kvinder, der endnu ikke har været i overgangsalderen, kan være en mulig bivirkning efter covid-19-vaccination.

Links

Læs mere om undersøgelsen fra FHI her: Underlivsblødning etter koronavaksinasjon hos kvinner som ikke menstruerer - FHI

Læs mere om sikkerhedssignalet: PRAC recommendations on signals adopted at the 23-26 October 2023 PRAC_en (europa.eu)

Læs mere om PRACs tidligere vurdering om kraftig menstruationsblødning her: PRAC anbefaler, at kraftig menstruationsblødning bliver nævnt som mulig bivirkning i forbindelse med covid-19-vaccination (laegemiddelstyrelsen.dk)