Nyhedsbrev om tilknytning til lægemiddel- og medicovirksomheder

21. august 2024

Nye regler 1. juli 2024 for sygeplejersker og jordemødre

1. juli 2024 blev sygeplejersker og jordemødre omfattet af sundhedslovens regler om tilknytning ift. Lægemiddelvirksomheder.

Man kan læse mere i nyheden på vores hjemmeside den 27. juni 2024


Indberet kun de sundhedspersoner der er omfattet af reglerne

Vi oplever desværre, at der er virksomheder, der for en sikkerheds skyld indberetter sundheds- og fagpersoner, hvis de er i tvivl om, de er omfattet af reglerne eller ej. Hvis I som virksomhed bliver udtrukket til kontrol, lægger vi jeres indberetning til grund for sundhedspersonens manglende indsendelse. Det betyder, at vi kan komme til at politianmelde personer, som ikke er omfattet af reglerne på grund af jeres indberetning. Det sker, at sundheds- eller fagpersoner ikke reagerer på vores henvendelser om, at de er blevet indberettet af en virksomhed, fordi de allerede ved, at de ikke er omfattet af reglerne. Da vi lægger jeres indberetninger til grund, vil disse personer blive politianmeldt for manglende overholdelse af reglerne, selvom de slet ikke er omfattet af reglerne.

Som virksomhed skal I vide hvilke professioner, der er omfattet af reglerne og vide om sundhedspersonen har klinisk arbejde eller er i en ledende stilling, med indflydelse på andres valg af i patientbehandlingen, hvis det er en tilknytning eller er køb- og salgsled i forhold til reglerne om økonomisk støtte. Det er jeres ansvar at vide, at de indberettede personer opfylder betingelserne for at være omfattet af reglerne.

Cpr.nr. eller autorisationsnummer i den årlige indberetning

I den årlige indberetning for såvel tilknytning som økonomisk støtte, skal der for hver sundheds- eller fagperson være angivet enten deres autorisationsnummer eller cpr. nummer. Dette gælder også i de tilfælde, hvor det fx er hospitalet der har udvalgt nogle medarbejdere til at deltage på en konference.  I har som virksomhed pligt til at vide, hvem der har deltaget, og til at indsamle de krævede oplysninger for hver enkelt sundheds- eller fagperson, inkl. deres cpr. nummer eller autorisationsnummer.

Nyt virksomhedsmøde den 19. november 2024

Lægemiddelstyrelsen inviterer igen i år til et virksomhedsmøde vedr. reglerne om tilknytning og økonomisk støtte.

Mødet finder sted tirsdag den 19. november 2024 kl. 14.00 – 16.00 i Lægemiddelstyrelsen.

På mødet vil vi bl.a. komme ind på følgende emner:

  • gennemgang af de nye regler for jordemødre og sygeplejersker
  • fortælle om resultaterne af kontrollerne på henholdsvis tilknytning og økonomisk støtte
  • tage jer med igennem et par historier fra pressen. Siden sidste virksomhedsmøde har der været en stor interesse for vores område fra journalisterne, og vi vil fortælle om nogle af de sager, vi har haft

Har I et emne i godt kunne tænke jer, at vi tager op på mødet, er I velkomne til at skrive det til os på Send en mail.

Vi vil også på dagen være til rådighed for spørgsmål.

I kan allerede nu tilmelde jer på Send en mail, ellers kommer der også en besked ud, når den endelige dagsorden er på plads.