PRAC: Øget risiko for aspiration og aspirationspneumoni hos patienter, der får GLP-1-medicin

12. juli 2024

Den europæiske bivirkningskomité PRAC vurderer, at patienter, der får GLP-1-analoger (diabetes- og vægttabsmedicin), har en øget risikoen for aspiration og aspirationspneumoni, hvilket betyder, at man får indhold fra mavesækken ned i lungerne, mens man er bedøvet, fx under en operation.

Det er almindeligt kendt, at man skal møde op på tom mave, hvis man skal have en planlagt operation på hospitalet. Den tomme mavesæk er vigtig, fordi der ellers er risiko for, at der kommer indhold fra mavesækken op i lungerne, mens man er bedøvet. Dette kaldes aspiration, og i sjældne tilfælde kan det medføre en særlig form for lungebetændelse, kaldet aspirationspneumoni.

Den europæiske bivirkningskomité PRAC har på sit juli-møde vurderet, at risikoen for aspiration og aspirationspneumoni er højere hos patienter, der bliver behandlet med diabetes- eller vægttabsmedicin af typen GLP-1-analoger, fordi GLP-1-medicin kan have den effekt, at mavesækken tømmes langsommere end normalt.

Læger og patienter, der behandles med GLP-1-medicin, opfordres derfor til at være særligt opmærksomme på risikoen og aftale en plan for, hvordan den enkelte patient skal forberede sig, hvis patienten skal bedøves.

Produktinformationen bliver opdateret

Gruppen af GLP-1-analoger omfatter lægemidler med indholdsstofferne: Tirzepatid, Semaglutid, Liraglutid, Dulaglutid, Lixisenatid, Insulin Glargine/Lixisenatid og Exenatid.

Som følge af PRACs vurdering vil det blive tilføjet til GLP-1-lægemidlernes indlægsseddel, at man som patient skal oplyse til lægen, at man får medicinen, hvis man skal have en operation, der kræver bedøvelse. Opmærksomhedspunktet bliver desuden tilføjet i den faglige produktinformation til sundhedsprofessionelle.

PRAC har vurderet tilgængelige data fra den europæiske database, hvor der p.t. er indberettet 63 tilfælde med aspiration eller aspirationspneumoni hos patienter, der er i behandling med et GLP-1-lægemiddel. Herudover har PRAC vurderet videnskabelig litteratur samt yderligere information fra virksomhederne.

Det har ikke være muligt at påvise en entydig sammenhæng mellem GLP-1-analoger og aspirationspneumoni, men fordi forsinket mavetømning er en velkendt mulig konsekvens ved medicinen, har komiteen vurderet, at læger og patienter bør være oplyst om risikoen.

Der er på nuværende tidspunkt ikke indberettet nogen danske sager om aspiration og aspirationspneumoni som formodet bivirkning ved GLP-1-analoger til Lægemiddelstyrelsen.

Læs mere:

https://www.ema.europa.eu/en/news/meeting-highlights-pharmacovigilance-risk-assessment-committee-prac-8-11-july-2024

PRAC afviser sammenhæng mellem diabetes- og vægttabsmedicin og selvskade- og selvmordstanker